Qiraat mutawatir dan kesannya kepada hukum fiqh: kajian pengetahuan dan pendedahan dalam kalangan ilmuwan Islam di Terengganu. - Mohd A'Tarahim Mohd Razali
Qiraat Mutawatir adalah antara disiplin ilmu al-Quran yang mempunyai pertalian rapat dengan pelbagai disiplin ilmu Islam, termasuklah fiqh. Impak ilmu ini temyata amat dominan dalam menentukan perbezaann pola dan corak hukum Fiqh Islami dalam kalangan Fuqaha'. Begitupun kedapatan sebahagian dari ilmuan Islam kurang memberi perhatian terhadap pengaruh ilmu Qiraat pada hukum fiqh. Akibatnya mereka kurang berupaya merungkai beberapa kekeliruan dan kesamaran mengenai ilmu Qiraat itu sendiri pada fiqh. Justeru, objektif kajian ini adalah menganalisis pengetahuan dan pendedahan para ilmuwan Islam di negeri Terengganu terhadap impak ilmu Qiraat pada hukum fiqh. Kajian ini melibatkan gabungan antara metode kualitatif dan kuantitatif. Maklumat dan data dikumpulkan melalui kajian kepustakaan, pemerhatian ikut serta, temubual dan edaran soal selidik. Himpunan maklumat dan data-data yang diperolehi dianalisis secara deskriptif, induktif, deduktif dan komparatif bagi mengenengahkan beberapa solusi terpenting demi menjana pengetahuan Qiraat secara holistik kepada sasaran. Kajian mendapati bahawa ilmu Qiraat adalah salah satu sumber utama dalam penentuan hukum fiqh Islam. Ia amat mempengaruhi pola perbincangan para ilmuan Islam dalam bidang Qiraat serta fiqh dan mazhab-rnazhabnya sejak awal lagi. Kajian turut mendapati bahawa pengetahuan dan pendedahan terhadap timbal-balas antara ilmu Qiraat dan fiqh dalam kalangan ilmuan Islam di Terengganu masih berada pada tahap sederhana. Implikasi kajian ini menunjukkan bahawa us aha secara bersistematik dan berterusan perlu dilakukan demi memastikan pengetahuan dan pemahaman dalam kalangan ilmuan Islam di negeri Terengganu terhadap kaitan dan kesan antara ilmu Qiraat dan Fiqh dapat dipertingkatkan pada masa yang akan datang.