منهج ابن زنجلة في توجيه القراءات في كتابه حجة القراءات - Mohamed Fathy Mohamed Abdel Gelil
Kitab Hujjah al-Qiraat oleh Ibn Zanjalah mengandungi banyak tawjihat al-qiraat atau pilihan bacaan al-Quran yang disertakan dengan dalil kesahihannya dari pelbagai sumber iaitu al-Quran, qiraat, hadith, percakapan orang Arab, penggunaan dialek, bahasa, nahu, saraf dan sebagainya. Ia adalah sebuah kitab dalarn bidang ilmu qiraat dan penulisnya adalah seorang pakar yang berwibawa secara khususnya dalam bidang tawjihat al-qiraat. Setiap kitab dan penulisnya ada manhaj tersendiri yang perlu diketahui sebelum mengambil isi kandungannya. Manhaj yang diasaskan oleh Ibn Zanjalah perlu dikaji dan diperjelaskan memandangkan kandungannya sarat dengan ilmu dan maklumat yang menghalusi di samping kepelbagaian metod yang digunakan. Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti dan menganalisis manhaj yang dibawa oleh Ibn Zanjalah di dalam memberikan tawjihat al-qiraat berpandukan kehujahan al-Quran, hadith, ijma', kaedah nahu saraf dan bahasa, syair, rasm Uthmani dan qiraat shadhdhah. Kajian kualitatif ini menggunakan metod kajian analisis kandungan. Data-data kandungan Kitab Hujjah al-Qiraat dianalisis secara deskriptif dan seterusnya dibuat perbandingan manhaj Ibn Zanjalah dengan manhaj ularna-ularna lain dalam bidang yang sama melalui kitab-kitab ilmu qiraat yang masyhur. Beberapa dapatan diutarakan melalui kajian ini di antaranya: Ibn Zanjalah disifatkan sebagai seorang ilmuan qiraat yang jarang menggunakan kehujahan hadith nabi dalam membawakan tawjihat al-qiraat, begitu juga jarang sekali beliau menggunakan qiraat shadhdhah yang selalunya difokuskan oleh para ulama nahu. Beliau bukanlah seorang yang mahir atau mendalami ilmu hadith walaupun beliau seorang yang sangat luas pengetahuannya dalam bidang nahu dan saraf Kitab Hujjah al-Qiraat dianggap sebagai ensiklopedia dalam bidang nahu dan juga qiraat, di mana pengarangnya banyak memperkenalkan kaedah-kaedah nahu dan bahasa yang menyentuh banyak isu-isu nahu dan menjawab pelbagai masalah dan kekeliruan. Beliau juga menukilkan syair-syair daripada al-Fara', Sibawaih, al- Tabari, al-Mubarrad dan al-Asfahani. Dari Segi pegangan mazhab feqah beliau merupakan seorang yang bermazhab Shafie. Beliau dikenali sebagai seorang yang sangat kuat memperjuangkan ilmu qiraat.