Pembinaan bank susu menurut syarak ke arah pemeliharaan nyawa bayi pramatang - Nurhidayah Ashar
Bayi pramatang lebih berisiko tinggi menerima jangkitan berbanding bayi lain. Keadaan menjadi sernakin sukar apabila statistik kelahiran bayi pramatang di Malaysia semakin meningkat dari sernasa ke sernasa. Pad a masa yang sama, para ibu tidak mampu untuk mcnyusukan bayi kerana masalah-rnasalah tertentu. Justeru, pernbinaan bank susu sangat penting bagi menjamin kelangsungan hidup bayi pramatang di Malaysia. Walau bagaimanapun, fatwa yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa di Malaysia mengharamkan pembinaan bank susu di Malaysia kerana dibimbangi berlakunya percampuran dan pertindihan mahram susuan dan melibatkan mafsadah yang lebih besar. Justeru, kajian ini bertujuan untuk membincangkan konsep bank susu menurut Islam dan perubatan, mengkaji ciri-ciri bayi pramatang dan keperluannya kepada bank susu serta menganalisis pembinaan bank susu menurut syarak di Malaysia. Kajian ini adalahjenis kualitatif dengan mengaplikasikan pendekatan anal isis dokumen dan kajian lapangan. Pengumpulan data daripada anal isis dokumen diperoleh daripada data primer dan skunder berbentuk teks. Manakala kajian lapangan digunakan untuk memperoleh data primer yang dikumpulkan melalui temu bual separa berstruktur. Jenis temu bual yang dijalankan adalah tandem interview terhadap mufti, ahli akademik. pakar perubatan dan pakar laktasi bagi mendapatkan ketekalan jawapan seterusnya dianalisis menggunakan pendekatan kaedah analisis kandungan. Keputusan kajian menunjukkan bahawa konsep bank susu yang bakal dibina ini tidak sama sebagaimana bank susu di Barat kerana ianya menepati kehendak syarak dan tidak berlakunya pertindihan mahrarn susuan. Kajian juga rnendapati bahawa ciri-ciri bayi prarnatang yang memerlukan susu ibu hendaklah rnenurut kepada kaedah berat dan usia bayi terutamanya bayi yang rnenghadapi masalah jangkitan kurnan dan rnasalah pada usus yang boleh rnembawa kepada kernatian. Oleh itu, menjadi satu keperluan untuk membina sebuah bank susu mcnurut syarak di Malaysia. Setclah dikaji, cadangan pernbinaan bank susu menurut syarak ini hendaklah melaJui empat syarat utama. Pertama, susu daripada bank susu tersebut hanya diberikan kepada bayi yang benarbenar berada dalam keadaan darurat sahaja dan tidak bolch dikomersialkan. Kedua. keperluan pengambilan susu ibu harus disahkan oleh pakar perubatan kanak-kanak yang bcragama Islam. Ketiga, bank susu tersebut hendaklah dilaksanakan menurut standard yang kctat dan benar-benar menuruti kehendak syarak supaya percampuran rnahram susuan tidak terjadi. Keempat, setiap kuantiti susu yang disalurkan kepada bayi hendaklah tidak melebihi lima kali kenyang bagi setiap orang ibu. Ini bertujuan untuk memastikan tidak ada seorangpun dalam kalangan ibu yang menderma susu tcrsebut akan menjadi ibu susuan kepada bayi yang menerima susu daripada bank susu tersebut. Sehubungan itu, garis panduan yang menepati kehendak syarak dalam pembinaan bank susu ini wajar dilaksanakan dan dibina demi mernastikan kclangsungan kehidupan bayi pramatang. Pelaksanaan ini bertepatan dengan kehendak Mazhab Shafii yang rnenjadi pegangan majoriti umat Islam di Malaysia dan memenuhi konsep Maqasid alShar'iyyah iaitu memelihara nyawa dan nasab.