Kahwin lari : dilema masyarakat masa kini : permasalahan dan penyelesaiannya - Abd. Rahman bin Hj Abdullah
Latihan ilmiah ini mengandungi empat bab.Di dalam bab yang pertama,penulis membincangkan pengenalan kahwin lari sebagai satu jalan mudah yang dipraktikkan oleh segelintir masyarakat.Dalam bab ini juga penulis menyentuh tentang faktor- faktor berlakunya kahwin lari dan kesannya terhadap masyarakat.Dalam bab kedua,penulis membincangkan tentang peruntukkan Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Negeri Kedah 1984 terhadap kahwin Iari.Kesan-kesan penguatkuasaan undang-undang terhadap kesalahan ini dan penulis juga membincangkan tentang penalti berhubung dengan kesalahan ini.Bab ketiga penulis memuatkan rumusan dan saranan yang dirasakan perlu dilakukan oleh pihak yang terlibat.Dalam bab keempat adalah bab penutup bagi latihan ilmiah ini.