Kemalangan ditapak bina.sejauhmanakah langkah-langkah yangdiambil untuk mengatasi fenomena ini.kajian kes : lembah klang / Ainuddin Amerudin - Amerudin, Ainuddin (1998)
Kemalangan merupakan trajedi yang yang memilukan sekiranya ianya merupakan kemalangan maut dan berlaku di tapak binaan di mana merupakan tempat mencari rezeki bagi perkerja-pekerja binaan. Sejak kebelakangan ini kemalangan di tapak binaan terus scthaja meningkat dan seperti diabaikan dan tiada peningkatan ke atas langkah-langkah untuk mengatasi fenomena ini Perkembangan yang pesat ke atas sektor pembinaan menyebabkan permintaan terhadap tenaga buruh bertambah. Implikasi dari itu maka berlaku kemasukan buruh dari negara-negara jiran yang kebanyakan dari mereka adalah terdiri dari tenaga kerja yang tidak mahir. Pemahaman yang cetek serta sikap sambil lewa pekerja tersebut terhadap arahan, kurang penggunaan peralatan keselamatan yang digunakan dalam sektor pembinaan menyebabkan banyak berlakunya kemalangan di tapak binaan. Ini ditambah pula dengayi kurangnya pengawasan yang mencukupi daripihak kontrakor. Kajian dissertasi ini dibuat untuk mengetahui langkah-langkah yang telah diambil oleh pihak kontraktor untuk mengatasi fenomena ini dari terus meningkat dan berterusan dan ingin mengetahui punca-punca penyebab berlakunya kemalangan di sekitar kajian kes iaitu Lembah Klang. Di harappenulis dapat menbuat rumusan kepada kajian yang dijalankan, kesimpulan dan cadangan akan dibuat untuk mengatasi masalah masalah yang wujud.