Kajian tentang aspek muzik dalam rentak asli / Mohd Hayzul Mohd Ramli - Mohd Ramli, Mohd Hayzul (2001)
Muzik Sinkretik yang kerap kali terdapat di dalam budaya Bandar juga boleh diperdengarkan di kawasan desa. Muzik ini diterima sebagai muzik yang melibatkan berbagai-bagai jenis muzik vokal, rentak asli, zapin, inang, keroncong, dondang sayang joget dan sebagainya. Dalam genre-genre muzik ini, unsure-unsur asli daripada keduadua muzik rakyat dan muzik klasik dicampurkan atau diasimilasikan dengar unsur-unsur luar seperti sumber muzik dan teater dari Arab, Parsi, China, Barat dan India. Muzik sinkretik juga bersifat fleksibel dari segi perubahan dan penyerapan unsur-unsur seperti alat-alat muzik, tekstur, skel, tema dan bahasa senikata serta cara persembahan yang berasal dari pelbagai sumber. Muzik rentak asli merupakan khazanah yang amat bernilai bagi mereka yang tahu menghayati serta menghargai warisan yang telah ditinggalkan oleh masyarakat pada masa dahulu. Sungguh pun dunia muzik moden seperti muzik pop, R & B dan rock pada masa kini berkembang dengan pesat, namun muzik sinkretik masyarakat Melayu juga tidak kurang hebatnya. Contohnya ensemble Muzik Rentak Asli yang masih lagi rancak dipersembahkan oleh para penggiat seni muzik hingga hari ini. Walaupun Muzik Rentak Asli tidak begitu popular dikalangan kebanyakkan penggemar muzik pada hari ini, namun Muzik Rentak Asli masih gah dipersada antarabangsa apabila terdapat segelintir pengkaji asing dari serata dunia yang cuba menjejaki Muzik Rentak Asli. Hal ini telah dibuktikan melalui hasil penulisan mereka yang telah dibukukan dan sebahagiannya menjadi bahan rujukan bercetak sehingga kini.