Pengaplikasian motif orkid pada batik di Kelantan / Tg. Nurhasifah Tg. Abdullah - Tg. Abdullah, Tg. Nurhasifah (2001)
Tesis yang merujuk kepada bidang seni batik ini mengupas tentang pengaplikasian motif orkid pada batik yang dihasilkan di negeri . Tujuan ia dihasilkan ialah untuk menjadikan orkid sebagai salah satu motif alternatif dalam gubahan idea dan rekaan terkini untuk meningkatkan lagi permintaan terhadap hasil batik secara positif dan produktif. Ini akan meningkatkan lagi perniagaan mereka apabila adanya pelbagai pilihan yang disediakan kepada para pelanggan dan juga sebagai satu alternatif supaya unsur peniruan motif dapat dielakkan bagi mengekalkan keindahan dan kesenian batik selain daripada kreatif dalam menggubah motif orkid supaya menjadi salah satu motif yang akan diterima secara terbuka. Kaedah yang digunakan ialah kaedah tinjauan yang membincangkan tentang kajian yang dijalankan secara tinjauan dengan menggunakan soalan-soalan pendek, sessi temubual, dan soalan-soalan bertulis yang merangkumi tajuk yang dikaji. Sampel kajian yang dipilih juga adalah mereka yang melibatkan diri secara langsung dan tidak langsung dalam bidang perusahaan batik. Alat ukuran seperti temuramah, soal-selidik, dokumen persendirian, dan pemerhatian luar membantu pengkaji mencari jawapan kepada kajian yang dibuat. Kaedah secara rawak telah dibuat bagi mengumpulkan data dan pengkaji menilai data-data yang diperolehi melalui perbandingan yang dibuat dari segi nilai peratusan. Unsur persamaan dan peniruan motif memang banyak kelihatan pada batik ya dihasilkan kerana kebanyakan daripada mereka lebih mementingkan keuntungan yang berlipat ganda berbanding dengan mutu dan kualiti yang dihasilkan. Semua lapisan masyarakat sebenarnya harus menitikberatkan soal motif pada warisan tradisional ini supaya ia tidak ketinggalan. Perubahan motif, penggabungan reka corak, dan teknik-teknik membatik perlu diperbaiki dan diperbaharui dengan sempurna.