Perbandingan skop kerja di antara pengurus penyelenggaraan dan pengurus kemudahan / Mohd Azlan Ab Latif - Ab Latif, Mohd Azlan (2000)
Peranan Pengurus Penyelenggaraan dan Pengurus Kemudahan adalah penting untuk mengurus bangunan lebih-lebih lagi sekarang ini banyak bangunan di bina. Dengan adanya pihak yang mengurus bangunan tersebut maka ianya menjamin bangunan daripada mengalami kerosakan yang teruk. Kita sekarang tidak memahami apa itu Pengurusan Kemudahan dan hanya memahami Pengurusan Penyelenggaraan, Pengurusan Kewangan, Pengurusan Hartanah yang telah senonim dengan masyarakat kita. Kajian ini dilakukan memandangkan peranan Pengurus Kemudahan menjadi semakin penting didalam mengurus sesebuah bangunan. Walau bagaimanapun kebanyakkan di Malaysia seorang pengurus yang menjalankan kerja Pengurus Kemudahan tidak tahu yang ianya adalah kerja Pengurus Kemudahan dan yang mereka fahami adalah tentang pengurusan penyelenggaraan sahaja. Beberapa sesi temubual telah dijalankan dengan Pengurus Penyelenggaraan dan Pengurus Kemudahan dan kakitangan yang terlibat disarming tinjauan dan pemerhatian telah dibuat di kawasan kajian tersebut.