Kajian terhadap status pendidikan muzik di sekolah menengah menurut perspektif Islam / Hasni Othman - Othman, Hasni (2002)
Alim ulamak bermaksud mereka yang taat berilmu dan berpengetahuan dalam hal-hal keagamaan Ahli Khumur bermaksud peminum arak. Al-Lahwu bermaksud perbuatan kosong. Al-Musiqa bermaksud muzik. Al-Muallim al-Thani bermaksud guru kedua. Azan bermaksud seruan mengerjakan sembahyang. Batil bermaksud sesuatu perkara yang tidak baik atau tercela. Baitullah bermaksud rumah Allah s.w.t iaitu merujuk kepada kaabah atau kiblat orang-orang Islam bersembahyang Berkhutbah bermaksud berceramah.