Sumazau etnik Kadazan : Analisis konteks persembahan, fungsi, kostum dan koreografi - Sri Ningsih (2012)
Penyelidikan ini tertumpu kepada Sumazau Penampang (Daerah PenampangJ Sazau Papar (Daerah Papar) dan Sumazau Paina Membakut (Mukim Membakut) tarian. Kekurangan kajian dalam bidang ini telah menyebabkan tarian ini telah menyebabkan ini penyelidikan sedang dijalankan. Penyelidikan ini tertumpu kepada asal usul, prestasi konteks, fungsi, pakaian, aksesori dan aspek koreografi yang berkaitan dengan tiga tarian. Kaedah analisis deskriptif telah digunakan untuk menerangkan dan menganalisis asal usul, konteks persembahan dan hubungan tarian dengan budaya dan kepercayaan orang Kadazan, manakala kaedah perbandingan dan kandungan analisis telah digunakan untuk menganalisis dan membandingkan pakaian, aksesori, aspek koreografi (corak lantai dan mod pergerakan) bagi ketiga-tiga tarian tersebut. Penyelidikan ini penting kerana ia mendokumentasikan asal usul dan kaitan ketiga-tiga tarian tersebut dengan kepercayaan dan aspek budaya masyarakat Kadazan. Selain itu, ia menonjolkan keunikan kostum, aksesori dan aspek koreografi tarian Sumazau Penampang, Sazau Papar dan Sumazau Paina Membakut. Akhir sekali, hasil dan dapatan kajian ini boleh dijadikan rujukan kepada peminat tarian dan guru yang berminat dengan tarian tradisional kaum Kadazan ini.