Pemodelan lengkung splin-b kabur kubik untuk rantau ketakpastian segitiga - Mohd Al-Addreen Akhiruddin
Isu berkenaan dengan ketakpastian, ketidaktepatan, kesamaran dan kekaburan wujud dalam alam semesta ini dan menjadi masalah utama yang boleh dikaji menerusi pemodelan geometri teknik kabur. Di dalam tesis ini, membincangkan pembinaan model splin-B kabur sebagai perwakilan matematik bagi lengkung dengan data ketakpastian menggunakan titik kawalan kabur. Di sini, kita membina model splin-B kabur segitiga dan model splin-B kabur lebar yang mana diperihalkan dengan menggunakan kaedah penghampiran splin-B yang ditakrif menerusi titik kawalan kabur segitiga dan titik kawalan kabur lebar.