Perubahan Buah Ciku (Achras Sapota L.) Semasa Perkembangan Dan Kesan Suhu Serta Pembungkusan Semasa Penyimpanan
Buah ciku jenis"Betawi"mencapai kematangan fisiologi pada umur enam bulan selepas pemekaran bunga. Berat, isipadu dan saiz (panjang dan garis pusat) mempunyai korelasi yang bermakna dengan umur terutama sekali saiznya. Ketumpatan buah tidak berubah semasa kematangan (p < 0.05), oleh...
Saved in:
Main Author: | Taufik |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English Malay |
Published: |
1994
|
Subjects: | |
Online Access: | http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/11830/1/FSMB_1994_5_A.pdf |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Similar Items
-
Optimization of Processing Conditions and Enhancement of Quality and Storage Stability Of Clarified Sapodilla (Achras Zapota) Juice
by: Sin, Hwee Nee
Published: (2006) -
Perubahan Fisiko-Kimia Buah Pisang Berangan (Musa Sapientum L) Semasa Perkembangan dan Kesan Parameter Pemprosesan ke Atas Ciri-Ciri Buah Pisang yang Dikeringkan
by: Paramuji, Muji
Published: (1996) -
Kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah
by: Azhane Ahmad -
Kesan perlakuan 1-Metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah /
by: Azhane Ahmad -
Status antioksidan cili kulai (capsicum annuum) semasa pemasakan dan penyimpanan pada suhu rendah /
by: Tan, Chung Keat