Penggunaan sumber haiwan dalam penghasilan produk halal di Malaysia

Kajian ini membincangkan penggunaan sumber haiwan dalam penghasilan produk halal di Malaysia. Permasalahan utama kajian berpunca daripada perbezaan pandangan ulama dalam menentukan aspek kenajisan dan kesucian anggota haiwan, membawa kepada ketidakseragaman fatwa mengenai status halal beberapa produ...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Mohd Salleh, Mohd Mahyeddin
Format: Thesis
Language:English
Published: 2016
Subjects:
Online Access:http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/69839/1/IPPH%202016%2010%20-%20IR.pdf
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my-upm-ir.69839
record_format uketd_dc
spelling my-upm-ir.698392019-10-29T07:30:11Z Penggunaan sumber haiwan dalam penghasilan produk halal di Malaysia 2016-12 Mohd Salleh, Mohd Mahyeddin Kajian ini membincangkan penggunaan sumber haiwan dalam penghasilan produk halal di Malaysia. Permasalahan utama kajian berpunca daripada perbezaan pandangan ulama dalam menentukan aspek kenajisan dan kesucian anggota haiwan, membawa kepada ketidakseragaman fatwa mengenai status halal beberapa produk yang berasaskan haiwan dalam industri. Objektif kajian adalah mengenal pasti produk yang dihasilkan daripada sumber haiwan dalam konteks industri halal di Malaysia, menganalisis pandangan Syarak dan fatwa semasa mengenai hukum memanfaatkan bahan-bahan daripada sumber haiwan, seterusnya mencadangkan penyelesaian hukum kepada dua jenis produk yang dihasilkan daripada sumber haiwan. Metodologi kajian berbentuk kualitatif menggunakan pendekatan analisis dokumen, temubual dan pemerhatian. Hasil kajian mendapati bahan-bahan daripada sumber haiwan sememangnya digunakan secara meluas di peringkat industri meliputi pelbagai sektor produk makanan dan bukan makanan. Analisis pandangan fuqaha mendapati hanya sumber haiwan yang disembelih secara Syarak yang disepakati sebagai halal, manakala bahan-bahan daripada bangkai khinzir adalah disepakati najis. Bagaimanapun, bagi bangkai haiwan bukan daripada kategori najis berat (mughallaẓah) berlaku perselisihan pendapat berpunca daripada perbezaan tafsiran para ulama terhadap dalil-dalil Syarak merangkumi al-Quran, hadis, qiyās, adat dan maslahah. Dalam kes tanduk rusa baldu untuk perubatan, hukum haram adalah lebih tepat disebabkan pemotongan tanduk ketika hidup menyakitkan rusa berdasarkan dapatan saintifik dan teori perubahan fatwa (Taghayyur al-Fatwā). Manakala pemanfaatan tulang haiwan dalam produk gunaan, fatwa yang mengharuskan penggunaannya didapati lebih kuat dengan syarat ia tidak berunsurkan daripada khinzir, berdasarkan teori perubahan secara pembakaran (Istiḥālah bi al-Iḥrāq). Kajian menemukan pembuktian saintifik sebagai salah satu elemen pengukuh fatwa masakini terhadap produk berasaskan sumber haiwan. Keputusan fatwa halal tidak boleh terikat dengan hanya satu aliran mazhab sahaja, sebaliknya turut perlu mengambilkira pandangan daripada mazhab lain, selagimana pandangan tersebut bertepatan dengan maslahah umat Islam. Halal food - Malaysia Food - Religious aspects - Islam - Malaysia Halal food industry - Malaysia 2016-12 Thesis http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/69839/ http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/69839/1/IPPH%202016%2010%20-%20IR.pdf text en public doctoral Universiti Putra Malaysia Halal food - Malaysia Food - Religious aspects - Islam - Malaysia Halal food industry - Malaysia
institution Universiti Putra Malaysia
collection PSAS Institutional Repository
language English
topic Halal food - Malaysia
Food - Religious aspects - Islam - Malaysia
Halal food industry - Malaysia
spellingShingle Halal food - Malaysia
Food - Religious aspects - Islam - Malaysia
Halal food industry - Malaysia
Mohd Salleh, Mohd Mahyeddin
Penggunaan sumber haiwan dalam penghasilan produk halal di Malaysia
description Kajian ini membincangkan penggunaan sumber haiwan dalam penghasilan produk halal di Malaysia. Permasalahan utama kajian berpunca daripada perbezaan pandangan ulama dalam menentukan aspek kenajisan dan kesucian anggota haiwan, membawa kepada ketidakseragaman fatwa mengenai status halal beberapa produk yang berasaskan haiwan dalam industri. Objektif kajian adalah mengenal pasti produk yang dihasilkan daripada sumber haiwan dalam konteks industri halal di Malaysia, menganalisis pandangan Syarak dan fatwa semasa mengenai hukum memanfaatkan bahan-bahan daripada sumber haiwan, seterusnya mencadangkan penyelesaian hukum kepada dua jenis produk yang dihasilkan daripada sumber haiwan. Metodologi kajian berbentuk kualitatif menggunakan pendekatan analisis dokumen, temubual dan pemerhatian. Hasil kajian mendapati bahan-bahan daripada sumber haiwan sememangnya digunakan secara meluas di peringkat industri meliputi pelbagai sektor produk makanan dan bukan makanan. Analisis pandangan fuqaha mendapati hanya sumber haiwan yang disembelih secara Syarak yang disepakati sebagai halal, manakala bahan-bahan daripada bangkai khinzir adalah disepakati najis. Bagaimanapun, bagi bangkai haiwan bukan daripada kategori najis berat (mughallaẓah) berlaku perselisihan pendapat berpunca daripada perbezaan tafsiran para ulama terhadap dalil-dalil Syarak merangkumi al-Quran, hadis, qiyās, adat dan maslahah. Dalam kes tanduk rusa baldu untuk perubatan, hukum haram adalah lebih tepat disebabkan pemotongan tanduk ketika hidup menyakitkan rusa berdasarkan dapatan saintifik dan teori perubahan fatwa (Taghayyur al-Fatwā). Manakala pemanfaatan tulang haiwan dalam produk gunaan, fatwa yang mengharuskan penggunaannya didapati lebih kuat dengan syarat ia tidak berunsurkan daripada khinzir, berdasarkan teori perubahan secara pembakaran (Istiḥālah bi al-Iḥrāq). Kajian menemukan pembuktian saintifik sebagai salah satu elemen pengukuh fatwa masakini terhadap produk berasaskan sumber haiwan. Keputusan fatwa halal tidak boleh terikat dengan hanya satu aliran mazhab sahaja, sebaliknya turut perlu mengambilkira pandangan daripada mazhab lain, selagimana pandangan tersebut bertepatan dengan maslahah umat Islam.
format Thesis
qualification_level Doctorate
author Mohd Salleh, Mohd Mahyeddin
author_facet Mohd Salleh, Mohd Mahyeddin
author_sort Mohd Salleh, Mohd Mahyeddin
title Penggunaan sumber haiwan dalam penghasilan produk halal di Malaysia
title_short Penggunaan sumber haiwan dalam penghasilan produk halal di Malaysia
title_full Penggunaan sumber haiwan dalam penghasilan produk halal di Malaysia
title_fullStr Penggunaan sumber haiwan dalam penghasilan produk halal di Malaysia
title_full_unstemmed Penggunaan sumber haiwan dalam penghasilan produk halal di Malaysia
title_sort penggunaan sumber haiwan dalam penghasilan produk halal di malaysia
granting_institution Universiti Putra Malaysia
publishDate 2016
url http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/69839/1/IPPH%202016%2010%20-%20IR.pdf
_version_ 1747812729256673280