Faktor pemilihan makanan sebagai peramal kepelbagaian makanan dalam kalangan pelajar universiti awam di Lembah Klang, Malaysia

Kepelbagaian makanan merupakan satu pengiraan bagi bilangan setiap jenis makanan yang diambil oleh individu dalam satu tempoh masa. Mempelbagaikan pengambilan makanan telah menjadi saranan dalam pelbagai garis panduan pemakanan di serata dunia termasuklah di Malaysia. Kajian ini bertujuan untuk m...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Suhaimi, Tatiana
Format: Thesis
Language:Malay
Published: 2016
Subjects:
Online Access:http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/70664/1/FEM%202017%2029%20-%20IR.pdf
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my-upm-ir.70664
record_format uketd_dc
spelling my-upm-ir.706642019-08-29T02:25:58Z Faktor pemilihan makanan sebagai peramal kepelbagaian makanan dalam kalangan pelajar universiti awam di Lembah Klang, Malaysia 2016-10 Suhaimi, Tatiana Kepelbagaian makanan merupakan satu pengiraan bagi bilangan setiap jenis makanan yang diambil oleh individu dalam satu tempoh masa. Mempelbagaikan pengambilan makanan telah menjadi saranan dalam pelbagai garis panduan pemakanan di serata dunia termasuklah di Malaysia. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti faktor pemilihan makanan sebagai faktor peramal kepada kepelbagaian makanan dalam kalangan pelajar Universiti Awam di Lembah Klang. Sejumlah 400 orang pelajar berusia 18 – 24 tahun daripada Universiti Putra Malaysia, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia dan Universiti Teknologi Mara dipilih melalui persampelan rawak berperingkat. Borang soal selidik digunakan untuk memperoleh maklumat latar belakang demografik, sumber kewangan, jumlah perbelanjaan, faktor-faktor pemilihan makanan serta kekerapan pengambilan makanan. Skor Kepelbagaian Makanan dikira berdasarkan maklumat kekerapan pengambilan makanan. Data dianalisis dengan menggunakan Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) untuk analisis diskriptif, korelasi Pearson dan Regresi Logistik. Hasil kajian mendapati majoriti responden (95%) mempunyai tahap kepelbagaian makanan yang rendah bagi keseluruhan kumpulan makanan. Manakala lebih 75% responden mempunyai tahap kepelbagaian makanan yang rendah bagi setiap jenis kumpulan makanan. Bagi analisis Korelasi Pearson, terdapat perkaitan yang signifikan ditemui antara motif kebiasaan (p<0.05), neofobia makanan (p<0.01), emosi (p<0.05) dan pengetahuan pemakanan (p<0.01) dengan kepelbagaian makanan. Hasil analisis Regressi Logistik menunjukkan tiga faktor pemilihan makanan yang signifikan dalam meramal kepelbagaian makanan responden. Responden yang mementingkan motif sensori dan neophobic adalah 1.54 dan 5.55 kali ganda untuk mempunyai tahap kepelbagaian makanan yang rendah. Namun, responden yang tinggi tahap pengetahuan pemakanan adalah 5.40 kali ganda cenderung untuk mempunyai masalah yang sama. Ini berkemungkinan kerana responden lebih memilih sifat sensori dan kepuasan berbanding kandungan khasiat dalam makanan tersebut. Oleh itu, pihak berkenaan seperti Kementerian Kesihatan Malaysia, agensi pendidikan kewangan dan universiti disarankan untuk membantu pelajar mengatasi masalah ini. Program kesihatan dan peruntukan bajet untuk kupon makanan dapat membantu menyediakan peluang dan menggalakkan pelajar untuk mencuba makanan yang pelbagai dan lengkap setiap hari. Sekaligus ini dapat membantu pelajar untuk membentuk tabiat pemakanan yang seimbang dan berkualiti dalam jangka masa panjang. Food preferences - Education, Higher Food consumption Food habits 2016-10 Thesis http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/70664/ http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/70664/1/FEM%202017%2029%20-%20IR.pdf text ms public masters Universiti Putra Malaysia Food preferences - Education, Higher Food consumption Food habits
institution Universiti Putra Malaysia
collection PSAS Institutional Repository
language Malay
topic Food preferences - Education
Higher
Food consumption
Food habits
spellingShingle Food preferences - Education
Higher
Food consumption
Food habits
Suhaimi, Tatiana
Faktor pemilihan makanan sebagai peramal kepelbagaian makanan dalam kalangan pelajar universiti awam di Lembah Klang, Malaysia
description Kepelbagaian makanan merupakan satu pengiraan bagi bilangan setiap jenis makanan yang diambil oleh individu dalam satu tempoh masa. Mempelbagaikan pengambilan makanan telah menjadi saranan dalam pelbagai garis panduan pemakanan di serata dunia termasuklah di Malaysia. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti faktor pemilihan makanan sebagai faktor peramal kepada kepelbagaian makanan dalam kalangan pelajar Universiti Awam di Lembah Klang. Sejumlah 400 orang pelajar berusia 18 – 24 tahun daripada Universiti Putra Malaysia, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia dan Universiti Teknologi Mara dipilih melalui persampelan rawak berperingkat. Borang soal selidik digunakan untuk memperoleh maklumat latar belakang demografik, sumber kewangan, jumlah perbelanjaan, faktor-faktor pemilihan makanan serta kekerapan pengambilan makanan. Skor Kepelbagaian Makanan dikira berdasarkan maklumat kekerapan pengambilan makanan. Data dianalisis dengan menggunakan Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) untuk analisis diskriptif, korelasi Pearson dan Regresi Logistik. Hasil kajian mendapati majoriti responden (95%) mempunyai tahap kepelbagaian makanan yang rendah bagi keseluruhan kumpulan makanan. Manakala lebih 75% responden mempunyai tahap kepelbagaian makanan yang rendah bagi setiap jenis kumpulan makanan. Bagi analisis Korelasi Pearson, terdapat perkaitan yang signifikan ditemui antara motif kebiasaan (p<0.05), neofobia makanan (p<0.01), emosi (p<0.05) dan pengetahuan pemakanan (p<0.01) dengan kepelbagaian makanan. Hasil analisis Regressi Logistik menunjukkan tiga faktor pemilihan makanan yang signifikan dalam meramal kepelbagaian makanan responden. Responden yang mementingkan motif sensori dan neophobic adalah 1.54 dan 5.55 kali ganda untuk mempunyai tahap kepelbagaian makanan yang rendah. Namun, responden yang tinggi tahap pengetahuan pemakanan adalah 5.40 kali ganda cenderung untuk mempunyai masalah yang sama. Ini berkemungkinan kerana responden lebih memilih sifat sensori dan kepuasan berbanding kandungan khasiat dalam makanan tersebut. Oleh itu, pihak berkenaan seperti Kementerian Kesihatan Malaysia, agensi pendidikan kewangan dan universiti disarankan untuk membantu pelajar mengatasi masalah ini. Program kesihatan dan peruntukan bajet untuk kupon makanan dapat membantu menyediakan peluang dan menggalakkan pelajar untuk mencuba makanan yang pelbagai dan lengkap setiap hari. Sekaligus ini dapat membantu pelajar untuk membentuk tabiat pemakanan yang seimbang dan berkualiti dalam jangka masa panjang.
format Thesis
qualification_level Master's degree
author Suhaimi, Tatiana
author_facet Suhaimi, Tatiana
author_sort Suhaimi, Tatiana
title Faktor pemilihan makanan sebagai peramal kepelbagaian makanan dalam kalangan pelajar universiti awam di Lembah Klang, Malaysia
title_short Faktor pemilihan makanan sebagai peramal kepelbagaian makanan dalam kalangan pelajar universiti awam di Lembah Klang, Malaysia
title_full Faktor pemilihan makanan sebagai peramal kepelbagaian makanan dalam kalangan pelajar universiti awam di Lembah Klang, Malaysia
title_fullStr Faktor pemilihan makanan sebagai peramal kepelbagaian makanan dalam kalangan pelajar universiti awam di Lembah Klang, Malaysia
title_full_unstemmed Faktor pemilihan makanan sebagai peramal kepelbagaian makanan dalam kalangan pelajar universiti awam di Lembah Klang, Malaysia
title_sort faktor pemilihan makanan sebagai peramal kepelbagaian makanan dalam kalangan pelajar universiti awam di lembah klang, malaysia
granting_institution Universiti Putra Malaysia
publishDate 2016
url http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/70664/1/FEM%202017%2029%20-%20IR.pdf
_version_ 1747812884870594560