Profiling And Quantification Of Cosmos Caudatus Kunth And Centella Asiatica Linn. And In Vitro Anti Cancer Activity Of Cosmos Caudatus - Mohd Amin Sharifuldin, Munira (2014)
This study aims to check the quality of raw materials, develop and validate analytical methods for chemical profiling and standardization of C. asiatica and C. caudatus extracts from 3 different locations. The plants were extracted with 3 different solvents and were studied for antioxidant activity. C. caudatus leaves extracts were also screened for in vitro anti-cancer properties. Kajian ini bertujuan untuk memastikan kualiti bahan mentah, membangun dan mengesahkan kaedah analitikal bagi pemprofilan sebatian dan pempiawaian ekstrak C. asiatica dan C. caudatus daripada 3 lokasi berbeza. Tumbuhan-tumbuhan ini diekstrak menggunakan 3 pelarut berbeza dan nilai aktiviti antioksida dikaji. Ekstrak daun C. caudatus turut disaring bagi aktiviti anti kanser secara in vitro.