Physico-Chemical And Shelf-Life Studies On Reduced Fat Legume-Based Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer

Tepung sagu telah digunakan sebagai penukar lemak sebanyak 40% dan tepung gandum telah digantikan dengan 35% tepung legum (kacang kuda dan kacang hijau) dalam fOll11ulasi biskut. Kajian ini bertujuan untuk mengurangkan kandungan lemak di dalam biskut melalui penggunaan kanji sagu sebagai 'fa...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Yahya, Mohammad Noor Adros
Format: Thesis
Language:English
Published: 2004
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/30745/1/MOHAMMAD_NOOR_ADROS_YAHYA.pdf
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my-usm-ep.30745
record_format uketd_dc
spelling my-usm-ep.307452017-04-17T06:53:13Z Physico-Chemical And Shelf-Life Studies On Reduced Fat Legume-Based Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer 2004-04 Yahya, Mohammad Noor Adros T175-178 Industrial research. Research and development Tepung sagu telah digunakan sebagai penukar lemak sebanyak 40% dan tepung gandum telah digantikan dengan 35% tepung legum (kacang kuda dan kacang hijau) dalam fOll11ulasi biskut. Kajian ini bertujuan untuk mengurangkan kandungan lemak di dalam biskut melalui penggunaan kanji sagu sebagai 'fat replacer' selia meningkatkan kualiti protein dan gentian melalui penggunaan tepung legum (kacang hijau dan kacang kuda). Kesan penggunaan 40% sagu sebagai 'fat replacert selia penggantian dengan 35% tepung legum terhadap sifat-sifat fizikal, kimia, deria dan jangka hayat biskut telah dijalankan 2004-04 Thesis http://eprints.usm.my/30745/ http://eprints.usm.my/30745/1/MOHAMMAD_NOOR_ADROS_YAHYA.pdf application/pdf en public masters Universiti Sains Malaysia Pusat Pengajian Teknologi Industri
institution Universiti Sains Malaysia
collection USM Institutional Repository
language English
topic T175-178 Industrial research
Research and development
spellingShingle T175-178 Industrial research
Research and development
Yahya, Mohammad Noor Adros
Physico-Chemical And Shelf-Life Studies On Reduced Fat Legume-Based Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer
description Tepung sagu telah digunakan sebagai penukar lemak sebanyak 40% dan tepung gandum telah digantikan dengan 35% tepung legum (kacang kuda dan kacang hijau) dalam fOll11ulasi biskut. Kajian ini bertujuan untuk mengurangkan kandungan lemak di dalam biskut melalui penggunaan kanji sagu sebagai 'fat replacer' selia meningkatkan kualiti protein dan gentian melalui penggunaan tepung legum (kacang hijau dan kacang kuda). Kesan penggunaan 40% sagu sebagai 'fat replacert selia penggantian dengan 35% tepung legum terhadap sifat-sifat fizikal, kimia, deria dan jangka hayat biskut telah dijalankan
format Thesis
qualification_level Master's degree
author Yahya, Mohammad Noor Adros
author_facet Yahya, Mohammad Noor Adros
author_sort Yahya, Mohammad Noor Adros
title Physico-Chemical And Shelf-Life Studies On Reduced Fat Legume-Based Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer
title_short Physico-Chemical And Shelf-Life Studies On Reduced Fat Legume-Based Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer
title_full Physico-Chemical And Shelf-Life Studies On Reduced Fat Legume-Based Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer
title_fullStr Physico-Chemical And Shelf-Life Studies On Reduced Fat Legume-Based Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer
title_full_unstemmed Physico-Chemical And Shelf-Life Studies On Reduced Fat Legume-Based Cookies Using Sago Flour As A Fat Replacer
title_sort physico-chemical and shelf-life studies on reduced fat legume-based cookies using sago flour as a fat replacer
granting_institution Universiti Sains Malaysia
granting_department Pusat Pengajian Teknologi Industri
publishDate 2004
url http://eprints.usm.my/30745/1/MOHAMMAD_NOOR_ADROS_YAHYA.pdf
_version_ 1747820380441018368