Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan

Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada su...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Bukhari, Noriha
Format: Thesis
Language:English
Published: 1998
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/30917/1/NORIHA_BINTI_BUKHARI.pdf
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my-usm-ep.30917
record_format uketd_dc
spelling my-usm-ep.309172017-04-17T06:53:15Z Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan 1998-03 Bukhari, Noriha T1-995 Technology(General) Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada suhu bilik selama 20 minit. Pengolahan seterusnya ialah perendaman vakum infiltrasi selama 10 minit di dalam larutan 3% dan 4% CaC12 pada tekanan yang diturunkan dari 440 mmHg kepada 110 mmHg. Buah-buah itu kemudiannya distor pada suhu lebih kurang 100C. 1998-03 Thesis http://eprints.usm.my/30917/ http://eprints.usm.my/30917/1/NORIHA_BINTI_BUKHARI.pdf application/pdf en public masters Universiti Sains Malaysia Pusat Pengajian Teknologi Industri
institution Universiti Sains Malaysia
collection USM Institutional Repository
language English
topic T1-995 Technology(General)
spellingShingle T1-995 Technology(General)
Bukhari, Noriha
Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
description Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada suhu bilik selama 20 minit. Pengolahan seterusnya ialah perendaman vakum infiltrasi selama 10 minit di dalam larutan 3% dan 4% CaC12 pada tekanan yang diturunkan dari 440 mmHg kepada 110 mmHg. Buah-buah itu kemudiannya distor pada suhu lebih kurang 100C.
format Thesis
qualification_level Master's degree
author Bukhari, Noriha
author_facet Bukhari, Noriha
author_sort Bukhari, Noriha
title Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
title_short Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
title_full Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
title_fullStr Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
title_full_unstemmed Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
title_sort kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
granting_institution Universiti Sains Malaysia
granting_department Pusat Pengajian Teknologi Industri
publishDate 1998
url http://eprints.usm.my/30917/1/NORIHA_BINTI_BUKHARI.pdf
_version_ 1747820389446189056