Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan
Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada su...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English |
Published: |
1998
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.usm.my/30917/1/NORIHA_BINTI_BUKHARI.pdf |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my-usm-ep.30917 |
---|---|
record_format |
uketd_dc |
spelling |
my-usm-ep.309172017-04-17T06:53:15Z Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan 1998-03 Bukhari, Noriha T1-995 Technology(General) Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada suhu bilik selama 20 minit. Pengolahan seterusnya ialah perendaman vakum infiltrasi selama 10 minit di dalam larutan 3% dan 4% CaC12 pada tekanan yang diturunkan dari 440 mmHg kepada 110 mmHg. Buah-buah itu kemudiannya distor pada suhu lebih kurang 100C. 1998-03 Thesis http://eprints.usm.my/30917/ http://eprints.usm.my/30917/1/NORIHA_BINTI_BUKHARI.pdf application/pdf en public masters Universiti Sains Malaysia Pusat Pengajian Teknologi Industri |
institution |
Universiti Sains Malaysia |
collection |
USM Institutional Repository |
language |
English |
topic |
T1-995 Technology(General) |
spellingShingle |
T1-995 Technology(General) Bukhari, Noriha Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan |
description |
Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan
pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas
kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah
kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman
dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada suhu bilik selama 20
minit. Pengolahan seterusnya ialah perendaman vakum
infiltrasi selama 10 minit di dalam larutan 3% dan 4%
CaC12 pada tekanan yang diturunkan dari 440 mmHg kepada
110 mmHg. Buah-buah itu kemudiannya distor pada suhu
lebih kurang 100C.
|
format |
Thesis |
qualification_level |
Master's degree |
author |
Bukhari, Noriha |
author_facet |
Bukhari, Noriha |
author_sort |
Bukhari, Noriha |
title |
Kesan pengolahan ,kalsium terhadap
kualiti buah betik tempatan
|
title_short |
Kesan pengolahan ,kalsium terhadap
kualiti buah betik tempatan
|
title_full |
Kesan pengolahan ,kalsium terhadap
kualiti buah betik tempatan
|
title_fullStr |
Kesan pengolahan ,kalsium terhadap
kualiti buah betik tempatan
|
title_full_unstemmed |
Kesan pengolahan ,kalsium terhadap
kualiti buah betik tempatan
|
title_sort |
kesan pengolahan ,kalsium terhadap
kualiti buah betik tempatan |
granting_institution |
Universiti Sains Malaysia |
granting_department |
Pusat Pengajian Teknologi Industri |
publishDate |
1998 |
url |
http://eprints.usm.my/30917/1/NORIHA_BINTI_BUKHARI.pdf |
_version_ |
1747820389446189056 |