A Grid Meta-Scheduler Using Community Scheduler Framework (Csf) With Different Plug-In Policies Performance Evaluation - Tan , Zhen Ling (2008)

(untitled)
Community Scheduler Framework (CSF) adalah salah satu penjadualan meta grid semasa yang membolehkan penggunaan Globus. Penjadualan meta menjadualkan tugas bagi pihak penggunanya. Tujuan utama CSF adalah untuk menyediakan API yang mudah bagi penggunanya menentukan polisi masing-masing yang digunakan dalam servis giliran. Ia berkemampuan dengan menawarkan mekanisma penjadualan yang mudah dan membolehkan penambahan penjadulan plug-ins. Community Scheduler Framework (CSF) is one of the current implemented grid meta-scheduler, which is Globus enable. The meta-scheduler schedules jobs on behalf of its users. The main objective of CSF is to provide simple API for writing user-defined policies for the queuing service. It has the ability to offer simple scheduling mechanisms and is extensible via scheduling plug-ins.