Ocean Colour Remote Sensing Of Case 2 Waters Using An Optimised Neural Network - Anwar, Saumi Syahreza (2016)
Kajian ini memberi tumpuan pada pembangunan algoritma baru untuk mendapatkan produk warna laut di kawasan perairan kes 2 menggunakan model rangkain neural (NN) dari pelbagai jenis data penderiaan jauh sebagai input. Model NN dan parameter latihan dioptimumkan dengan input yang dipilih berdasarkan analisis korelasi (CA) dan analisis komponen utama (PCA). Di pesisiran pantai Kelantan, penggunaan data spektra pantulan in situ dan simulasi penderiaan jauh satelit telah dikaji untuk menganggar dua parameter kejelasan iaitu kekeruhan (TURB) dan cakera kedalaman Sechhi (SDD). Data simulasi Landsat TM dan AVNIR-2 diuji berdasarkan pengukuran spektra pantulan in situ menggunakan ASD spectroradiometer. Keputusan menunjukkan bahawa data simulasi Landsat TM dan AVNIR-2 membenarkan tafsiran TURB dan SDD. Di kawasan pesisiran pantai Pulau Pinang, penggunaan data satelit penderiaan jauh tunggal dan gabungan pelbagai tarikh telah dikaji untuk menganggar sediment terampai (Cs) dan kepekatan klorofil (Cchl). Pengukuran sampel air pelbagai tarikh telah dibuat selari dengan perolehan data satelit Landsat TM dan AVNIR-2 di lokasi terpilih dari Februari 1999 hingga Mac 2011.