Afi Molecular Sieves Formation Templated By Imidazolium-Based Ionic Liquids Under Ionothermal And Hydrothermal Conditions - Ghoy , Jia Pei (2016)
Feroaluminofosfat (FeAPO-5) dan aluminofosfat (AlPO-5) yang memiliki topologi AFI masing-masing telah disintesis melalui kaedah ionotermal dan hidrotermal. Kaedah ionotermal dijalankan dengan menggunakan 1-benzil-2,3-dimetilimidazolium klorida, [bzm]Cl, sebagai agen pengarah struktur sementara kaedah hidrotermal dijalankan dengan menggunakan 1-benzil-2,3-dimetilimidazolium hidroksida ([bzm]OH), 1-propil-2,3-dimetilimidazolium hidroksida ([pm]OH) dan 3-(2,3-dihidroksipropil)-1,2-dimetilimidazolium hidroksida ([dhm]OH) sebagai agen pengarah struktur. Pembentukan FeAPO-5 di bawah keadaan ionotermal dengan menggunakan H3PO3 sebagai sumber fosforus dianalisa secara spektroskopi dan mikroskopi termasuk fenomena yang melibatkan proses induksi, nukleasi dan penghabluran. Hasil kajian menunjukkan pemerbadanan kation Fe3+ telah meningkatkan kadar penghabluran FeAPO-5. Semasa proses penghabluran, fasa perantaraan ferumaluminofosfit FeNKX-2 terbentuk sebelum transformasi kepada fasa FeAPO-5 berlaku. Peningkatan kadar penghabluran feroaluminofosfat FeAPO-5 dapat dijelaskan dengan kehadiran kation Fe3+ yang bertindak sebagai media pemindahan elektron perantaraan dan menggalakkan pembebasan kation fosforus P5+ dari takungan kation fosfit P3+ yang diperlukan untuk penghabluran FeAPO-5. Suatu mekanisme penghabluran FeAPO-5 juga dicadangkan berdasarkan hasil kajian eksperimen yang diperolehi.