Isolation And Characterization Of Cellulose Nanocrystals From Oil Palm Trunk - Lamaming, Junidah (2016)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji sifat-sifat selulosa nanokristal (CNC) yang diekstrak daripada batang pokok kelapa sawit (Elaeis guineensis) (OPT). Enam jenis CNC diekstrak daripada OPT dengan menggunakan dua kaedah yang berbeza. Empat jenis CNC yang diperolehi daripada OPT secara keseluruhan iaitu nanokristal yang terhasil daripada bahan asal tanpa rawatan dan rawatan air panas serta daripada parenkima dan berkas vaskular OPT melalui kimo-mekanikal diikuti hidrolisis dengan asid sulfurik. Dua jenis nanokristal selulosa lagi diperolehi melalui pra-hidrolisis dan tanpa pra-hidrolisis air disediakan melalui pemulpaan soda diikuti pelunturan ozon dan dihidrolisis dengan asid hidroklorik. Sifat-sifat fizikal, dan kimia, sifat-sifat termal dan indeks penghabluran nanokristal selulosa yang masing-masing ditentukan menggunakan pengimbas mikroskop electron (SEM), penghantaran elektron mikroskop (TEM), potensi zeta dan penganalis unsur, Fourier transformasi inframerah (FTIR), analisis termal gravimetrik (TGA) dan analisis pembelauan sinar-X (XRD).