The design of calibration circuit for analog-to-digital converter (ADC). - S. Mohideen Ali , Mohammad Ariff (2016)
Dua jenis (Jenis 1 dan Jenis 2) litar tentukuran untuk ADC saluran maklumat telah direka bentuk menggunakan kod Verilog-A yang boleh didapati daripada arkib ahdlib dari alat simulasi perisian Cadence Virtuoso. Kod yang diguna pakai telah diubahsuai bagi memenuhi litar tentukuran yang dicadangkan. Dua blok ADC saluran maklumat yang sama (ADC saluran maklumat 1 dan ADC saluran maklumat 2) direalisasi menggunakan 130nm proses Silterra CMOS dengan setiap ADC mempunyai output digital 4-bit masing-masing. Voltan rujukan pada 600mV digunakan dalam operasi ADC saluran maklumat ini dengan bekalan kuasa 1.2V bagi Vdd dan 0V bagi Vss. ADC saluran maklumat beroperasi pada frekuensi pensampelan 2.2727MHz dengan frekuensi input dari DC ke 1.1364 MHz. Julat Voltan input ADC saluran maklumat adalah dari 300 mV ke 900 mV dengan voltan pertengahan pada 600 mV. Peringkat-peringkat saluran maklumat yang digunakan dalam pembinaan kedua-dua ADC saluran maklumat mengunakan litar Pendaraban Digital-ke-Analog Penukar (MDAC). Litar MDAC adalah berdasarkan kepada konfigurasi 1.5-bit suis-kapasitor dengan penguat kendalian (op-amp) pengamiran sepenuhnya yang mempunyai gandaan hampir 2. Pembetulan Ralat Digital (DEC) juga dicadangkan menggunakan kod Verilog-A pada dua blok, pengatur-masa dan penambah 4-bit. Tiada konsep pembetulan secara isyarat digunakan dalam litar tentukuran yang dicadangkan, membolehkan litar MDAC yang sama digunakan tanpa pengubahsuaian. Pejana palsu-rawak (PN) tidak digunakan dalam litar tentukuran yang dicadangkan. INL yang dicapai dengan tentukuran jenis litar 1 adalah dari maksimum 1 LSB ke minimum -1 LSB . Untuk tentukuran jenis litar 2 , INL yang dicapai adalah maksimum 1 LSB dan minimum 0 LSB . DNL yang dicapai dengan jenis 1 adalah dari maksimum 0 LSB ke minimum -1 LSB manakala jenis 2 mencapai 0 LSB .