Palm oil fractionation and carotene extraction

Suatu kaedah pemisahan yang baru bagi minyak sayur, minyak haiwan dan minyak ikan dan terutamanya bagi minyak kelapa sawit akan diperikan dalam tesis ini. Kaedah ini melibatkan penambahan kepada minyak itu suatu bahantara yang terdiri dari dua pela~ut yang biasa. Semasa pengemparan, olein dan st...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Boey, Peng Lim
Format: Thesis
Language:English
Published: 1978
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/35360/1/BOEY_PENG_LIM_%28KHK%29_%28NN24%29.pdf
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my-usm-ep.35360
record_format uketd_dc
spelling my-usm-ep.353602017-07-05T01:33:29Z Palm oil fractionation and carotene extraction 1978-04 Boey, Peng Lim T1-995 Technology(General) Suatu kaedah pemisahan yang baru bagi minyak sayur, minyak haiwan dan minyak ikan dan terutamanya bagi minyak kelapa sawit akan diperikan dalam tesis ini. Kaedah ini melibatkan penambahan kepada minyak itu suatu bahantara yang terdiri dari dua pela~ut yang biasa. Semasa pengemparan, olein dan stearin dipisahkan oleh bahantara yang didapati di antara bahagian pepejal dan cecair. Dua belas sistem pelarut atau bahantara yang terdiri daripada suatu gabungan dua daripada lapan pelarut yang biasa, iaitu air, propilena glikol, gliserin, aseton, etanol, n-propanol, isopropanol dan butanon didapati berkesan dalam pemisahan olein-stearin. Bagaimanapun, sistem air-isopropanol telah dikaji dengan lebih lanjut. Proses pemisahan boleh dilaksanakan pada sebarang suhu yang sesuai dan proses ini tidak bersandar kepada kaedah penghabluran minyak itu. Pemisahan minyak kelapa sawit mentah Special Prime Bleached (SPB atau Minyak Kelapa Sawit yang dilunturkan dengan Khusus) pada suhu 16°C dengan menggunakan sistem air-isopropanol menghasilkan suatu pecahan olein yang me~punyai suatu takat awan sebanyak 0 4.8 C. A novel method of fractionation of vegetable, animal and fish oils and in particular palm oil is described. The method involves the a·ddition to the oils a medium made up of two common solvents. On centrifugation the olein and stearin are separated by tne medium in the middle. Twelve solvent systems or media which are made up of a combination of two from eight common solvents viz. water, propylene glycol, glycerine, acetone, ethanol, n-propanol, isopropanol and butanone are found to be effective in olein-stearin separation. However, the water-isopropanol system was studied in great details. The fractionation process can oe carried out at any suitable temperature and is independent of the method of crystal] isation of the oil. Fractionation of the Special Prime Bleached (SPB) crude palm oil at 16°C using the water-isopropanol system, yielded an olein fraction with a cloud point of 4.8°C. 1978-04 Thesis http://eprints.usm.my/35360/ http://eprints.usm.my/35360/1/BOEY_PENG_LIM_%28KHK%29_%28NN24%29.pdf application/pdf en public phd doctoral Universiti Sains Malaysia Pusat Pengajian Teknologi Industri (School of Industrial Technology)
institution Universiti Sains Malaysia
collection USM Institutional Repository
language English
topic T1-995 Technology(General)
spellingShingle T1-995 Technology(General)
Boey, Peng Lim
Palm oil fractionation and carotene extraction
description Suatu kaedah pemisahan yang baru bagi minyak sayur, minyak haiwan dan minyak ikan dan terutamanya bagi minyak kelapa sawit akan diperikan dalam tesis ini. Kaedah ini melibatkan penambahan kepada minyak itu suatu bahantara yang terdiri dari dua pela~ut yang biasa. Semasa pengemparan, olein dan stearin dipisahkan oleh bahantara yang didapati di antara bahagian pepejal dan cecair. Dua belas sistem pelarut atau bahantara yang terdiri daripada suatu gabungan dua daripada lapan pelarut yang biasa, iaitu air, propilena glikol, gliserin, aseton, etanol, n-propanol, isopropanol dan butanon didapati berkesan dalam pemisahan olein-stearin. Bagaimanapun, sistem air-isopropanol telah dikaji dengan lebih lanjut. Proses pemisahan boleh dilaksanakan pada sebarang suhu yang sesuai dan proses ini tidak bersandar kepada kaedah penghabluran minyak itu. Pemisahan minyak kelapa sawit mentah Special Prime Bleached (SPB atau Minyak Kelapa Sawit yang dilunturkan dengan Khusus) pada suhu 16°C dengan menggunakan sistem air-isopropanol menghasilkan suatu pecahan olein yang me~punyai suatu takat awan sebanyak 0 4.8 C. A novel method of fractionation of vegetable, animal and fish oils and in particular palm oil is described. The method involves the a·ddition to the oils a medium made up of two common solvents. On centrifugation the olein and stearin are separated by tne medium in the middle. Twelve solvent systems or media which are made up of a combination of two from eight common solvents viz. water, propylene glycol, glycerine, acetone, ethanol, n-propanol, isopropanol and butanone are found to be effective in olein-stearin separation. However, the water-isopropanol system was studied in great details. The fractionation process can oe carried out at any suitable temperature and is independent of the method of crystal] isation of the oil. Fractionation of the Special Prime Bleached (SPB) crude palm oil at 16°C using the water-isopropanol system, yielded an olein fraction with a cloud point of 4.8°C.
format Thesis
qualification_name Doctor of Philosophy (PhD.)
qualification_level Doctorate
author Boey, Peng Lim
author_facet Boey, Peng Lim
author_sort Boey, Peng Lim
title Palm oil fractionation and carotene extraction
title_short Palm oil fractionation and carotene extraction
title_full Palm oil fractionation and carotene extraction
title_fullStr Palm oil fractionation and carotene extraction
title_full_unstemmed Palm oil fractionation and carotene extraction
title_sort palm oil fractionation and carotene extraction
granting_institution Universiti Sains Malaysia
granting_department Pusat Pengajian Teknologi Industri (School of Industrial Technology)
publishDate 1978
url http://eprints.usm.my/35360/1/BOEY_PENG_LIM_%28KHK%29_%28NN24%29.pdf
_version_ 1747820583648755712