Development Of Lactobacillus Plantarum Antibacterial Proteins As Bacteriocides Against Staphylococcus Aureus

Empat puluh tiga strain bakteria asid laktik telah diasingkan dan dikenalpasti daripada sayur-sayuran segar, buah-buahan segar dan produk penapaian. Supernatan bebas sel (CFS) Lactobacillus plantarum USM8613 (L. plantarum USM8613) yang telah dineutralkan yang menunjukkan kesan rencatan lebih kuat (P...

全面介紹

Saved in:
書目詳細資料
主要作者: Wong , Chyn Boon
格式: Thesis
語言:English
出版: 2016
主題:
在線閱讀:http://eprints.usm.my/38655/1/Development_of_lactobacillus_plantarum_antibacterial_proteins_as_bacteriocides_against_Staphylococcus_Aureus_by_Wong_Chyn_Boon.pdf
標簽: 添加標簽
沒有標簽, 成為第一個標記此記錄!
實物特徵
總結:Empat puluh tiga strain bakteria asid laktik telah diasingkan dan dikenalpasti daripada sayur-sayuran segar, buah-buahan segar dan produk penapaian. Supernatan bebas sel (CFS) Lactobacillus plantarum USM8613 (L. plantarum USM8613) yang telah dineutralkan yang menunjukkan kesan rencatan lebih kuat (P<0.05) terhadap Staphylococcus aureus (S. aureus) berbanding semua strain yang dikaji telah dipilih untuk analisis seterusnya Forty-three strains of lactic acid bacteria (LAB) were isolated and identified from fresh vegetables, fresh fruits and fermented products. Neutralised cell-free supernatant (CFS) of Lactobacillus plantarum USM8613 (L. plantarum USM8613) exerted the strongest inhibitory effect (P<0.05) against Staphylococcus aureus (S. aureus) compared to all LAB strains studied. Thus, it was selected for subsequent analyses