Pengoptimuman Penghasilan Dan Penulenan Enzim Keratinase Daripada Microsporum Gypseum S(F)23 Pencilan Tempatan Menggunakan Fermentasi Kultur Tenggelam

Bulu ayam yang mengandungi 90% keratin merupakan bahan buangan industri ternakan yang dihasilkan dalam kuantiti yang besar setiap tahun. Oleh itu, penyelidikan ini dirangka bagi menghasilkan enzim keratinase yang berupaya menghidrolisis keratin bulu ayam kepada protein serta asid amino yang berpo...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Kamal, Syazni Zainul
Format: Thesis
Language:English
Published: 2009
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/41378/1/Syazni_Zainul_Kamal24.pdf
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my-usm-ep.41378
record_format uketd_dc
spelling my-usm-ep.413782019-04-12T05:27:00Z Pengoptimuman Penghasilan Dan Penulenan Enzim Keratinase Daripada Microsporum Gypseum S(F)23 Pencilan Tempatan Menggunakan Fermentasi Kultur Tenggelam 2009-07 Kamal, Syazni Zainul QH1 Natural history (General - Including nature conservation, geographical distribution) Bulu ayam yang mengandungi 90% keratin merupakan bahan buangan industri ternakan yang dihasilkan dalam kuantiti yang besar setiap tahun. Oleh itu, penyelidikan ini dirangka bagi menghasilkan enzim keratinase yang berupaya menghidrolisis keratin bulu ayam kepada protein serta asid amino yang berpotensi digunakan di dalam makanan ternakan. Pencilan yang digunakan dalam penghasilan enzim keratinase dicamkan sebagai Microsporum gypseum. Pencilan ini telah dipencilkan melalui kaedah pengumpanan substrat keratin dari sampel tanah kawasan kandang kuda di Georgetown, Pulau Pinang. Microsporum gypseum S(F)23 menghasilkan enzim keratinase secara ekstrasel dan mencapai aktiviti maksimum selepas 6 hari pengkulturan di dalam medium asas keratin. Chicken feathers which consist 90% keratin are produce as a waste by poultry processing industries in huge quantities every year. So, this research was developed to produce keratinase that are able to degrade keratin into protein and amino acid to be use in poultry dietary. The isolate that was used in the production of keratinase was identified as Microsporum gypseum. The isolate was isolated using a baiting technique from soil sample from a horse stable located in Georgetown, Pulau Pinang. Microsporum gypseum S(F)23 achieved maximum extracellular keratinase activity after 6 days of incubation. 2009-07 Thesis http://eprints.usm.my/41378/ http://eprints.usm.my/41378/1/Syazni_Zainul_Kamal24.pdf application/pdf en public masters Universiti Sains Malaysia Pusat Pengajian Sains Kajihayat
institution Universiti Sains Malaysia
collection USM Institutional Repository
language English
topic QH1 Natural history (General - Including nature conservation
geographical distribution)
spellingShingle QH1 Natural history (General - Including nature conservation
geographical distribution)
Kamal, Syazni Zainul
Pengoptimuman Penghasilan Dan Penulenan Enzim Keratinase Daripada Microsporum Gypseum S(F)23 Pencilan Tempatan Menggunakan Fermentasi Kultur Tenggelam
description Bulu ayam yang mengandungi 90% keratin merupakan bahan buangan industri ternakan yang dihasilkan dalam kuantiti yang besar setiap tahun. Oleh itu, penyelidikan ini dirangka bagi menghasilkan enzim keratinase yang berupaya menghidrolisis keratin bulu ayam kepada protein serta asid amino yang berpotensi digunakan di dalam makanan ternakan. Pencilan yang digunakan dalam penghasilan enzim keratinase dicamkan sebagai Microsporum gypseum. Pencilan ini telah dipencilkan melalui kaedah pengumpanan substrat keratin dari sampel tanah kawasan kandang kuda di Georgetown, Pulau Pinang. Microsporum gypseum S(F)23 menghasilkan enzim keratinase secara ekstrasel dan mencapai aktiviti maksimum selepas 6 hari pengkulturan di dalam medium asas keratin. Chicken feathers which consist 90% keratin are produce as a waste by poultry processing industries in huge quantities every year. So, this research was developed to produce keratinase that are able to degrade keratin into protein and amino acid to be use in poultry dietary. The isolate that was used in the production of keratinase was identified as Microsporum gypseum. The isolate was isolated using a baiting technique from soil sample from a horse stable located in Georgetown, Pulau Pinang. Microsporum gypseum S(F)23 achieved maximum extracellular keratinase activity after 6 days of incubation.
format Thesis
qualification_level Master's degree
author Kamal, Syazni Zainul
author_facet Kamal, Syazni Zainul
author_sort Kamal, Syazni Zainul
title Pengoptimuman Penghasilan Dan Penulenan Enzim Keratinase Daripada Microsporum Gypseum S(F)23 Pencilan Tempatan Menggunakan Fermentasi Kultur Tenggelam
title_short Pengoptimuman Penghasilan Dan Penulenan Enzim Keratinase Daripada Microsporum Gypseum S(F)23 Pencilan Tempatan Menggunakan Fermentasi Kultur Tenggelam
title_full Pengoptimuman Penghasilan Dan Penulenan Enzim Keratinase Daripada Microsporum Gypseum S(F)23 Pencilan Tempatan Menggunakan Fermentasi Kultur Tenggelam
title_fullStr Pengoptimuman Penghasilan Dan Penulenan Enzim Keratinase Daripada Microsporum Gypseum S(F)23 Pencilan Tempatan Menggunakan Fermentasi Kultur Tenggelam
title_full_unstemmed Pengoptimuman Penghasilan Dan Penulenan Enzim Keratinase Daripada Microsporum Gypseum S(F)23 Pencilan Tempatan Menggunakan Fermentasi Kultur Tenggelam
title_sort pengoptimuman penghasilan dan penulenan enzim keratinase daripada microsporum gypseum s(f)23 pencilan tempatan menggunakan fermentasi kultur tenggelam
granting_institution Universiti Sains Malaysia
granting_department Pusat Pengajian Sains Kajihayat
publishDate 2009
url http://eprints.usm.my/41378/1/Syazni_Zainul_Kamal24.pdf
_version_ 1747820920366432256