Kesan Nisbah Protein : Lipid Dan Asid Lemak W3 : W6 Di Dalam Diet Ke Atas Prestasi Tumbesaran Dan Penggunaan Nutrisi Dalam Anak Ikan Baung, Mystus Nemurus

Dua kajian telah dijalankan untuk menentukan paras kombinasi protein : lipid dan kesan manipulasi nisbah asid lemak ω3 : ω6 dalam pemakanan anak ikan baung, Mystus nemurus. Dalam Eksperimen I, lapan diet berisonitrogen dan isokalori dengan dua paras protein (35% dan 40%) dan empat paras lipid (5%, 1...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Nain, Nor Afini Mat
Format: Thesis
Language:English
Published: 2010
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/41930/1/Nor_Afni_bt_Mat_Nain_HJ.pdf
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my-usm-ep.41930
record_format uketd_dc
spelling my-usm-ep.419302019-04-12T05:26:47Z Kesan Nisbah Protein : Lipid Dan Asid Lemak W3 : W6 Di Dalam Diet Ke Atas Prestasi Tumbesaran Dan Penggunaan Nutrisi Dalam Anak Ikan Baung, Mystus Nemurus 2010-10 Nain, Nor Afini Mat QH1 Natural history (General - Including nature conservation, geographical distribution) Dua kajian telah dijalankan untuk menentukan paras kombinasi protein : lipid dan kesan manipulasi nisbah asid lemak ω3 : ω6 dalam pemakanan anak ikan baung, Mystus nemurus. Dalam Eksperimen I, lapan diet berisonitrogen dan isokalori dengan dua paras protein (35% dan 40%) dan empat paras lipid (5%, 10%, 15% dan 20%) telah dirumus dan setiap diet yang diuji dikodkan sebagai 35P:5L, 35P:10L, 35P:15L, 35P:20L, 40P:5L, 40P:10L, 40P:15L dan 40P:20L. Keputusan menunjukkan bahawa paras protein dalam pemakanan mempengaruhi kadar tumbesaran relatif (RGR) dan kadar tumbesaran spesifik (SGR) anak ikan baung secara signifikan (P<0.05). Bagi nilai FCR, tiada perbezaan signifikan (P>0.05) dicatatkan, tetapi dengan peningkatan paras lipid, nilai FCR bertambah baik pada paras protein yang rendah (35%). Secara keseluruhannya, tiada interaksi yang dicatatkan antara pemakanan protein dan lipid terhadap kadar pertumbuhan dan penyimpanan protein. Walau bagaimanapun, Diet 35P:20L (Diet D) telah menunjukkan kadar tumbesaran yang maksimum dan berbeza secara signifikan (P<0.05) dengan diet-diet lain kecuali diet 35P:15L (Diet C). Oleh sebab itu, wujud kesan simpanan protein pada anak baung yang mana spesies ini boleh menggunakan lipid dengan baik pada paras protein yang rendah (35%). Eksperimen II merupakan lanjutan kepada Eksperimen I di mana paras diet yang diuji mengandungi nisbah protein : lipid sebanyak 35P:15L tetapi berbeza daripada segi nisbah asid lemak ω3:ω6 bagi menentukan keperluan nisbah ω3 dan ω6 untuk anak baung. 2010-10 Thesis http://eprints.usm.my/41930/ http://eprints.usm.my/41930/1/Nor_Afni_bt_Mat_Nain_HJ.pdf application/pdf en public masters Universiti Sains Malaysia Pusat Pengajian Sains Kajihayat
institution Universiti Sains Malaysia
collection USM Institutional Repository
language English
topic QH1 Natural history (General - Including nature conservation
geographical distribution)
spellingShingle QH1 Natural history (General - Including nature conservation
geographical distribution)
Nain, Nor Afini Mat
Kesan Nisbah Protein : Lipid Dan Asid Lemak W3 : W6 Di Dalam Diet Ke Atas Prestasi Tumbesaran Dan Penggunaan Nutrisi Dalam Anak Ikan Baung, Mystus Nemurus
description Dua kajian telah dijalankan untuk menentukan paras kombinasi protein : lipid dan kesan manipulasi nisbah asid lemak ω3 : ω6 dalam pemakanan anak ikan baung, Mystus nemurus. Dalam Eksperimen I, lapan diet berisonitrogen dan isokalori dengan dua paras protein (35% dan 40%) dan empat paras lipid (5%, 10%, 15% dan 20%) telah dirumus dan setiap diet yang diuji dikodkan sebagai 35P:5L, 35P:10L, 35P:15L, 35P:20L, 40P:5L, 40P:10L, 40P:15L dan 40P:20L. Keputusan menunjukkan bahawa paras protein dalam pemakanan mempengaruhi kadar tumbesaran relatif (RGR) dan kadar tumbesaran spesifik (SGR) anak ikan baung secara signifikan (P<0.05). Bagi nilai FCR, tiada perbezaan signifikan (P>0.05) dicatatkan, tetapi dengan peningkatan paras lipid, nilai FCR bertambah baik pada paras protein yang rendah (35%). Secara keseluruhannya, tiada interaksi yang dicatatkan antara pemakanan protein dan lipid terhadap kadar pertumbuhan dan penyimpanan protein. Walau bagaimanapun, Diet 35P:20L (Diet D) telah menunjukkan kadar tumbesaran yang maksimum dan berbeza secara signifikan (P<0.05) dengan diet-diet lain kecuali diet 35P:15L (Diet C). Oleh sebab itu, wujud kesan simpanan protein pada anak baung yang mana spesies ini boleh menggunakan lipid dengan baik pada paras protein yang rendah (35%). Eksperimen II merupakan lanjutan kepada Eksperimen I di mana paras diet yang diuji mengandungi nisbah protein : lipid sebanyak 35P:15L tetapi berbeza daripada segi nisbah asid lemak ω3:ω6 bagi menentukan keperluan nisbah ω3 dan ω6 untuk anak baung.
format Thesis
qualification_level Master's degree
author Nain, Nor Afini Mat
author_facet Nain, Nor Afini Mat
author_sort Nain, Nor Afini Mat
title Kesan Nisbah Protein : Lipid Dan Asid Lemak W3 : W6 Di Dalam Diet Ke Atas Prestasi Tumbesaran Dan Penggunaan Nutrisi Dalam Anak Ikan Baung, Mystus Nemurus
title_short Kesan Nisbah Protein : Lipid Dan Asid Lemak W3 : W6 Di Dalam Diet Ke Atas Prestasi Tumbesaran Dan Penggunaan Nutrisi Dalam Anak Ikan Baung, Mystus Nemurus
title_full Kesan Nisbah Protein : Lipid Dan Asid Lemak W3 : W6 Di Dalam Diet Ke Atas Prestasi Tumbesaran Dan Penggunaan Nutrisi Dalam Anak Ikan Baung, Mystus Nemurus
title_fullStr Kesan Nisbah Protein : Lipid Dan Asid Lemak W3 : W6 Di Dalam Diet Ke Atas Prestasi Tumbesaran Dan Penggunaan Nutrisi Dalam Anak Ikan Baung, Mystus Nemurus
title_full_unstemmed Kesan Nisbah Protein : Lipid Dan Asid Lemak W3 : W6 Di Dalam Diet Ke Atas Prestasi Tumbesaran Dan Penggunaan Nutrisi Dalam Anak Ikan Baung, Mystus Nemurus
title_sort kesan nisbah protein : lipid dan asid lemak w3 : w6 di dalam diet ke atas prestasi tumbesaran dan penggunaan nutrisi dalam anak ikan baung, mystus nemurus
granting_institution Universiti Sains Malaysia
granting_department Pusat Pengajian Sains Kajihayat
publishDate 2010
url http://eprints.usm.my/41930/1/Nor_Afni_bt_Mat_Nain_HJ.pdf
_version_ 1747820999046332416