Kinetics of biotransformation for citronellol production using saccharomyces cerevisiae.

Kajian ini dijalankan bagi mengkaji keupayaan keseluruhan sel Saccharomyces cerevisiae mentransformasikan monoterpen yang bersifat hidrofobik, iaitu geraniol kepada sitronellol di dalam reaktor gelung gas tertutup berterusan (CCGLB). Geraniol yang mempunyai tekanan wap dan kemeruapan yang tinggi ser...

全面介紹

Saved in:
書目詳細資料
主要作者: Arifin, Aimi Aishah
格式: Thesis
語言:English
出版: 2011
主題:
在線閱讀:http://eprints.usm.my/42983/1/Pages_from_KINETICS_OF_BIOTRANSFORMATION_FOR_CITRONELLOL_PRODUCTION_USING_SACCHAROMYCES_CEREVISIAE.pdf
標簽: 添加標簽
沒有標簽, 成為第一個標記此記錄!
實物特徵
總結:Kajian ini dijalankan bagi mengkaji keupayaan keseluruhan sel Saccharomyces cerevisiae mentransformasikan monoterpen yang bersifat hidrofobik, iaitu geraniol kepada sitronellol di dalam reaktor gelung gas tertutup berterusan (CCGLB). Geraniol yang mempunyai tekanan wap dan kemeruapan yang tinggi serta kebolehlarutan yang rendah di dalam medium akuas amat sesuai digunakan dalam sistem ini. The present study describes the biotransformation of hydrophobic monoterpene, geraniol into citronellol by whole cells of Saccharomyces cerevisiae in a continuous closed-gas loop bioreactor (CCGLB). Geraniol which has high vapor pressure, high volatility and low solubility in aqueous medium is highly suited to be used in this system.