Approach for solving active perturbation attack problem in stepping stone detection. - Omar, Mohd Nizam (2011)
Batu loncatan merupakan salah satu daripada teknik menyembunyikan jejak yang digunakan oleh penceroboh untuk menyembunyikan jejaknya. Untuk lebih daripada satu dekad, para penyelidik menumpukan usaha mereka untuk mempertingkatkan pendekatan Pengesanan Batu Loncatan (PBL) untuk mengidentifikasi secara tepatnya hos yang dipergunakan untuk melakukan serangan batu loncatan. Tambahan pula, Serangan Penembusan Aktif (SPA) seperti lengah, jatuhan paket dan chaf mengancam pendekatan PBL. Hari ini, di antara pelbagai jenis SPA, chaf, lengah dan jatuhan paket adalah sangat penting.