Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras

Modifikasi hidrotermal terhadap sifat-sifat fiziko-kirnia dan berfungsi tepung beras boleh dilakukan melalui pengolahan haba-lernbapan (H-L) atau penyepuhlindpan. Pengolahan H-L tepung beras pada 800-1300C telah didapati meningkatkan suhu gelatinisasi amilografik (G1), kestabilan pes, dan kecenderu...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Tan, Chiew Ming
Format: Thesis
Language:English
Published: 1994
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/61119/1/Pages%20from%20Tan%20Chiew%20Ming.pdf
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my-usm-ep.61119
record_format uketd_dc
spelling my-usm-ep.611192024-09-13T08:15:57Z Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras 1994-02 Tan, Chiew Ming T1-995 Technology(General) Modifikasi hidrotermal terhadap sifat-sifat fiziko-kirnia dan berfungsi tepung beras boleh dilakukan melalui pengolahan haba-lernbapan (H-L) atau penyepuhlindpan. Pengolahan H-L tepung beras pada 800-1300C telah didapati meningkatkan suhu gelatinisasi amilografik (G1), kestabilan pes, dan kecenderungan retrogradasi tetapi menurunkan kelikatan puncak (Vp). Pada amnya amilogram jenis B bagi tepung beras asal telah ditukarkan kepada amilogram jenis C selepas pengolahan H-L. Tepung terolah H-L mempamerkan pengurangan dalam adsorpsi air pada mana-mana tekanan wap relatif. Pemerhatian-pemerhatian di atas mungkin disebabkan oleh pertambahan aturan yang mungkin berlaku pada kawasan amorfus dan atau berhablur dalam granul-granul kanji semasa pengolahan. Suhu pengolahan yang terlalu tinggi mungkin mengakibatkan penurunan dalam berat molekul kanji yang menggalakkan retrogradasi. 1994-02 Thesis http://eprints.usm.my/61119/ http://eprints.usm.my/61119/1/Pages%20from%20Tan%20Chiew%20Ming.pdf application/pdf en public masters Universiti Sains Malaysia Pusat Pengajian Teknologi Industri (School of Industrial Technology)
institution Universiti Sains Malaysia
collection USM Institutional Repository
language English
topic T1-995 Technology(General)
spellingShingle T1-995 Technology(General)
Tan, Chiew Ming
Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras
description Modifikasi hidrotermal terhadap sifat-sifat fiziko-kirnia dan berfungsi tepung beras boleh dilakukan melalui pengolahan haba-lernbapan (H-L) atau penyepuhlindpan. Pengolahan H-L tepung beras pada 800-1300C telah didapati meningkatkan suhu gelatinisasi amilografik (G1), kestabilan pes, dan kecenderungan retrogradasi tetapi menurunkan kelikatan puncak (Vp). Pada amnya amilogram jenis B bagi tepung beras asal telah ditukarkan kepada amilogram jenis C selepas pengolahan H-L. Tepung terolah H-L mempamerkan pengurangan dalam adsorpsi air pada mana-mana tekanan wap relatif. Pemerhatian-pemerhatian di atas mungkin disebabkan oleh pertambahan aturan yang mungkin berlaku pada kawasan amorfus dan atau berhablur dalam granul-granul kanji semasa pengolahan. Suhu pengolahan yang terlalu tinggi mungkin mengakibatkan penurunan dalam berat molekul kanji yang menggalakkan retrogradasi.
format Thesis
qualification_level Master's degree
author Tan, Chiew Ming
author_facet Tan, Chiew Ming
author_sort Tan, Chiew Ming
title Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras
title_short Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras
title_full Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras
title_fullStr Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras
title_full_unstemmed Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras
title_sort modifikasi hidrotermal terhadap sifat-sifat fiziko-kimia tepung beras
granting_institution Universiti Sains Malaysia
granting_department Pusat Pengajian Teknologi Industri (School of Industrial Technology)
publishDate 1994
url http://eprints.usm.my/61119/1/Pages%20from%20Tan%20Chiew%20Ming.pdf
_version_ 1811772880977920000