Pelaksanaan Sistem Jaminan Halal Dalaman Kategori Premis Makanan Di Negeri Melaka
Sistem Jaminan Halal Dalaman (SJHD) adalah sistem yang memainkan peranan yang penting dalam pensijilan halal. Melalui sistem ini, intergriti makanan halal dapat dipelihara daripada peringkat pemprosesan lagi, seterusnya menjamin hasil pemprosesan makanan tersebut halal dan berkualiti. Walaupun seseb...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English English |
Published: |
2017
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/20717/1/Pelaksanaan%20Sistem%20Jaminan%20Halal%20Dalaman%20Kategori%20Premis%20Makanan%20Di%20Negeri%20Melaka%20-%20Muhammad%20Haziq%20Hassan%20-%2024%20Pages.pdf http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/20717/2/Pelaksanaan%20Sistem%20Jaminan%20Halal%20Dalaman%20Kategori%20Premis%20Makanan%20Di%20Negeri%20Melaka.pdf |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my-utem-ep.20717 |
---|---|
record_format |
uketd_dc |
spelling |
my-utem-ep.207172022-03-15T09:45:48Z Pelaksanaan Sistem Jaminan Halal Dalaman Kategori Premis Makanan Di Negeri Melaka 2017 Hassan, Muhammad Haziq Q Science (General) QA76 Computer software Sistem Jaminan Halal Dalaman (SJHD) adalah sistem yang memainkan peranan yang penting dalam pensijilan halal. Melalui sistem ini, intergriti makanan halal dapat dipelihara daripada peringkat pemprosesan lagi, seterusnya menjamin hasil pemprosesan makanan tersebut halal dan berkualiti. Walaupun sesebuah premis makanan telah mempunyai sijil halal, namun terdapat juga penyelewengan yang berlaku kepada pensijilan tersebut kerana tidak mengikut piawaian yang telah ditetapkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Oleh itu, Kajian ini mengunakan 39 sampel pengusaha premis makanan di Negeri Melaka yang telah memperoleh sijil pengesahan halal bagi mengenalpasti sejauh mana SJHD dilaksanakan di dalam premis makanan kajiannya melalui proses temubual dan borang soal selidik. Secara keseluruhannya daripada kajian ini mendapati bahawa, premis makanan yang telah memperoleh sijil pengesahan halal di Negeri Melaka berada di tahap yang baik dari segi pelaksanaan SJHD. Analisis yang dijalankan menggunakan empat faktor kritikal, menunjukkan bahawa pengusaha premis makanan menitikberatkan perkara berkenaan kebersihan serta kualiti makanan tetapi kurang memberi perhatian kepada pembangunan jawatankuasa halal dalaman. Oleh yang demikian, pemahaman tehadap SJHD ini hanya terhad kepada dokumentasi, kebersihan dan qualiti makanan sahaja tanpa membuat sebarang pembangunan terhadap jawatankuasa halal dalaman. 2017 Thesis http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/20717/ http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/20717/1/Pelaksanaan%20Sistem%20Jaminan%20Halal%20Dalaman%20Kategori%20Premis%20Makanan%20Di%20Negeri%20Melaka%20-%20Muhammad%20Haziq%20Hassan%20-%2024%20Pages.pdf text en public http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/20717/2/Pelaksanaan%20Sistem%20Jaminan%20Halal%20Dalaman%20Kategori%20Premis%20Makanan%20Di%20Negeri%20Melaka.pdf text en validuser http://libraryopac.utem.edu.my/webopac20/Record/0000106696 mphil masters Universiti Teknikal Malaysia Melaka Institut Pengurusan Teknologi dan Keusahawanan |
institution |
Universiti Teknikal Malaysia Melaka |
collection |
UTeM Repository |
language |
English English |
topic |
Q Science (General) QA76 Computer software |
spellingShingle |
Q Science (General) QA76 Computer software Hassan, Muhammad Haziq Pelaksanaan Sistem Jaminan Halal Dalaman Kategori Premis Makanan Di Negeri Melaka |
description |
Sistem Jaminan Halal Dalaman (SJHD) adalah sistem yang memainkan peranan yang penting dalam pensijilan halal. Melalui sistem ini, intergriti makanan halal dapat dipelihara daripada peringkat pemprosesan lagi, seterusnya menjamin hasil pemprosesan makanan tersebut halal dan berkualiti. Walaupun sesebuah premis makanan telah mempunyai sijil halal, namun terdapat juga penyelewengan yang berlaku kepada pensijilan tersebut kerana tidak mengikut piawaian yang telah ditetapkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Oleh itu, Kajian ini mengunakan 39 sampel pengusaha premis makanan di Negeri Melaka yang telah memperoleh sijil pengesahan halal bagi mengenalpasti sejauh mana SJHD dilaksanakan di dalam premis makanan kajiannya melalui proses temubual dan borang soal selidik. Secara keseluruhannya daripada kajian ini mendapati bahawa, premis makanan yang telah memperoleh sijil pengesahan halal di Negeri Melaka berada di tahap yang baik dari segi pelaksanaan SJHD. Analisis yang dijalankan menggunakan empat faktor kritikal, menunjukkan bahawa pengusaha premis makanan menitikberatkan perkara berkenaan kebersihan serta kualiti makanan tetapi kurang memberi perhatian kepada pembangunan jawatankuasa halal dalaman. Oleh yang demikian, pemahaman tehadap SJHD ini hanya terhad kepada dokumentasi, kebersihan dan qualiti makanan sahaja tanpa membuat sebarang pembangunan terhadap jawatankuasa halal dalaman. |
format |
Thesis |
qualification_name |
Master of Philosophy (M.Phil.) |
qualification_level |
Master's degree |
author |
Hassan, Muhammad Haziq |
author_facet |
Hassan, Muhammad Haziq |
author_sort |
Hassan, Muhammad Haziq |
title |
Pelaksanaan Sistem Jaminan Halal Dalaman Kategori Premis Makanan Di Negeri Melaka |
title_short |
Pelaksanaan Sistem Jaminan Halal Dalaman Kategori Premis Makanan Di Negeri Melaka |
title_full |
Pelaksanaan Sistem Jaminan Halal Dalaman Kategori Premis Makanan Di Negeri Melaka |
title_fullStr |
Pelaksanaan Sistem Jaminan Halal Dalaman Kategori Premis Makanan Di Negeri Melaka |
title_full_unstemmed |
Pelaksanaan Sistem Jaminan Halal Dalaman Kategori Premis Makanan Di Negeri Melaka |
title_sort |
pelaksanaan sistem jaminan halal dalaman kategori premis makanan di negeri melaka |
granting_institution |
Universiti Teknikal Malaysia Melaka |
granting_department |
Institut Pengurusan Teknologi dan Keusahawanan |
publishDate |
2017 |
url |
http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/20717/1/Pelaksanaan%20Sistem%20Jaminan%20Halal%20Dalaman%20Kategori%20Premis%20Makanan%20Di%20Negeri%20Melaka%20-%20Muhammad%20Haziq%20Hassan%20-%2024%20Pages.pdf http://eprints.utem.edu.my/id/eprint/20717/2/Pelaksanaan%20Sistem%20Jaminan%20Halal%20Dalaman%20Kategori%20Premis%20Makanan%20Di%20Negeri%20Melaka.pdf |
_version_ |
1747833992922529792 |