Pengetahuan terhadap penyediaan Rancangan Perniagaan : satu tinjauan di kalangan pelajar-pelajar tahun akhir Sarjana Muda Kejuruteraan KUiTTHO

Usahawan memainkan peranan yang penting dalam pembangunan ekonomi sesebuah negara. Walau bagaimanapun, jika dilihat senario pada masa sekarang, masih ramai yang kurang berminat untuk menceburi bidang keusahawanan. Justeru itu, kajian ini bertujuan untuk menyelidik tentang tahap kecenderungan keij...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Abd Rahman, Yusnita
Format: Thesis
Language:English
English
English
Published: 2003
Subjects:
Online Access:http://eprints.uthm.edu.my/2688/1/YUSNITA%20BINTI%20ABD%20RAHMAN%20-%20declaration.pdf
http://eprints.uthm.edu.my/2688/2/YUSNITA%20BINTI%20ABD%20RAHMAN%20-%2024p.pdf
http://eprints.uthm.edu.my/2688/3/YUSNITA%20BINTI%20ABD%20RAHMAN%20-%20fulltext.pdf
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my-uthm-ep.2688
record_format uketd_dc
spelling my-uthm-ep.26882021-11-01T04:28:35Z Pengetahuan terhadap penyediaan Rancangan Perniagaan : satu tinjauan di kalangan pelajar-pelajar tahun akhir Sarjana Muda Kejuruteraan KUiTTHO 2003-03 Abd Rahman, Yusnita HD62.2-62.8 Management of special enterprises Usahawan memainkan peranan yang penting dalam pembangunan ekonomi sesebuah negara. Walau bagaimanapun, jika dilihat senario pada masa sekarang, masih ramai yang kurang berminat untuk menceburi bidang keusahawanan. Justeru itu, kajian ini bertujuan untuk menyelidik tentang tahap kecenderungan keijaya sebagai usahawan di kalangan pelajar-pelajar tahun akhir Saijana Muda Kejuruteraan Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn, Batu Pahat (KUiTTHO). Secara khususnya, kajian ini akan menyelidik sejauhmana pengetahuan para pelajar mengenai aspek Rancangan Pemiagaan dan pengetahuan dalam penyediaan sesebuah Rancangan Perniagaan bagi sesebuah syarikat. Responden bagi kajian ini adalah seramai 100 orang. Data dikumpul dengan menggunakan soal selidik dan dianalisis dengan menggunakan perisian SPSS (Statistical Package For Social Science). Dapatan kajian menunjukkan bahawa para pelajar mempunyai tahap pengetahuan yang rendah dalam aspek penyediaan Rancangan Perniagaan dengan skor min 2.24. Oleh itu, beberapa cadangan dikemukakan bagi menangani masalah ini.Di akhir kajian ini juga, satu produk iaitu 'Garis Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan' dibangunkan berdasarkan kepada hasil kajian yang diperolehi bagi meningkatkan pengetahuan para pelajar. 2003-03 Thesis http://eprints.uthm.edu.my/2688/ http://eprints.uthm.edu.my/2688/1/YUSNITA%20BINTI%20ABD%20RAHMAN%20-%20declaration.pdf text en staffonly http://eprints.uthm.edu.my/2688/2/YUSNITA%20BINTI%20ABD%20RAHMAN%20-%2024p.pdf text en public http://eprints.uthm.edu.my/2688/3/YUSNITA%20BINTI%20ABD%20RAHMAN%20-%20fulltext.pdf text en validuser mphil masters Universiti Tun Hussein Onn Malaysia Faculty of Technical and Vocational Education
institution Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
collection UTHM Institutional Repository
language English
English
English
topic HD62.2-62.8 Management of special enterprises
spellingShingle HD62.2-62.8 Management of special enterprises
Abd Rahman, Yusnita
Pengetahuan terhadap penyediaan Rancangan Perniagaan : satu tinjauan di kalangan pelajar-pelajar tahun akhir Sarjana Muda Kejuruteraan KUiTTHO
description Usahawan memainkan peranan yang penting dalam pembangunan ekonomi sesebuah negara. Walau bagaimanapun, jika dilihat senario pada masa sekarang, masih ramai yang kurang berminat untuk menceburi bidang keusahawanan. Justeru itu, kajian ini bertujuan untuk menyelidik tentang tahap kecenderungan keijaya sebagai usahawan di kalangan pelajar-pelajar tahun akhir Saijana Muda Kejuruteraan Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn, Batu Pahat (KUiTTHO). Secara khususnya, kajian ini akan menyelidik sejauhmana pengetahuan para pelajar mengenai aspek Rancangan Pemiagaan dan pengetahuan dalam penyediaan sesebuah Rancangan Perniagaan bagi sesebuah syarikat. Responden bagi kajian ini adalah seramai 100 orang. Data dikumpul dengan menggunakan soal selidik dan dianalisis dengan menggunakan perisian SPSS (Statistical Package For Social Science). Dapatan kajian menunjukkan bahawa para pelajar mempunyai tahap pengetahuan yang rendah dalam aspek penyediaan Rancangan Perniagaan dengan skor min 2.24. Oleh itu, beberapa cadangan dikemukakan bagi menangani masalah ini.Di akhir kajian ini juga, satu produk iaitu 'Garis Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan' dibangunkan berdasarkan kepada hasil kajian yang diperolehi bagi meningkatkan pengetahuan para pelajar.
format Thesis
qualification_name Master of Philosophy (M.Phil.)
qualification_level Master's degree
author Abd Rahman, Yusnita
author_facet Abd Rahman, Yusnita
author_sort Abd Rahman, Yusnita
title Pengetahuan terhadap penyediaan Rancangan Perniagaan : satu tinjauan di kalangan pelajar-pelajar tahun akhir Sarjana Muda Kejuruteraan KUiTTHO
title_short Pengetahuan terhadap penyediaan Rancangan Perniagaan : satu tinjauan di kalangan pelajar-pelajar tahun akhir Sarjana Muda Kejuruteraan KUiTTHO
title_full Pengetahuan terhadap penyediaan Rancangan Perniagaan : satu tinjauan di kalangan pelajar-pelajar tahun akhir Sarjana Muda Kejuruteraan KUiTTHO
title_fullStr Pengetahuan terhadap penyediaan Rancangan Perniagaan : satu tinjauan di kalangan pelajar-pelajar tahun akhir Sarjana Muda Kejuruteraan KUiTTHO
title_full_unstemmed Pengetahuan terhadap penyediaan Rancangan Perniagaan : satu tinjauan di kalangan pelajar-pelajar tahun akhir Sarjana Muda Kejuruteraan KUiTTHO
title_sort pengetahuan terhadap penyediaan rancangan perniagaan : satu tinjauan di kalangan pelajar-pelajar tahun akhir sarjana muda kejuruteraan kuittho
granting_institution Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
granting_department Faculty of Technical and Vocational Education
publishDate 2003
url http://eprints.uthm.edu.my/2688/1/YUSNITA%20BINTI%20ABD%20RAHMAN%20-%20declaration.pdf
http://eprints.uthm.edu.my/2688/2/YUSNITA%20BINTI%20ABD%20RAHMAN%20-%2024p.pdf
http://eprints.uthm.edu.my/2688/3/YUSNITA%20BINTI%20ABD%20RAHMAN%20-%20fulltext.pdf
_version_ 1747830976609779712