Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri

Pendidikan hospitaliti di MaJaysia rnernainkan peranan penting daJarn menyokong pembangunan pelancongan dan memastikan penawaran sumber manusia yang berkualiti berterusan bagi rnernenuhi keperluan industri. Kajian yang rnelibatkan aspek berkaitan dengan hospitaliti ini ialah kaj ian ke atas gr...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Embul, Helen Unyan
Format: Thesis
Language:English
English
English
Published: 2001
Subjects:
Online Access:http://eprints.uthm.edu.my/7651/1/24p%20HELEN%20UNYAN%20EMBUL.pdf
http://eprints.uthm.edu.my/7651/2/HELEN%20UNYAN%20EMBUL%20COPYRIGHT%20DECLARATION.pdf
http://eprints.uthm.edu.my/7651/3/HELEN%20UNYAN%20EMBUL%20WATERMARK.pdf
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Pendidikan hospitaliti di MaJaysia rnernainkan peranan penting daJarn menyokong pembangunan pelancongan dan memastikan penawaran sumber manusia yang berkualiti berterusan bagi rnernenuhi keperluan industri. Kajian yang rnelibatkan aspek berkaitan dengan hospitaliti ini ialah kaj ian ke atas graduan sepenuh masa pengkhususan program pengurusan hotel dan katering bagi tempoh pengajian dua tahun. Matlarnat utama kajian ini ialah untuk mendapatkan persepsi pengurus personel hotel terhadap kepentingan subjek yang ditawarkan masa kini, kernahiran keIjaya, sahsiah diri dan tahap pencapaian graduan. Sejumlah 100 borang soal selidik diedarkan kepada 100 buah hotel yang beroperasi di kawasan Kuala Lumpur, Selangor dan Kuching. WaJau bagairnanapun, daripada populasi tersebut, hanya 37 (37%) responden sahaja yang memberikan respon kepada kajian ini. Dapatan im menunjukkan bahawa 37 eJernen ( subjek ), 29 item kemahiran kerjaya dan 24 item sahsiah diri dikatakan sebagai sangat penting. Walau bagaimanapun, dari segi pengukuran kua1iti, graduan pengurusan hotel dan katering masih belum dapat memenuhi keperluan dan permintaan pihak industri.