Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri
Pendidikan hospitaliti di MaJaysia rnernainkan peranan penting daJarn menyokong pembangunan pelancongan dan memastikan penawaran sumber manusia yang berkualiti berterusan bagi rnernenuhi keperluan industri. Kajian yang rnelibatkan aspek berkaitan dengan hospitaliti ini ialah kaj ian ke atas gr...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English English English |
Published: |
2001
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.uthm.edu.my/7651/1/24p%20HELEN%20UNYAN%20EMBUL.pdf http://eprints.uthm.edu.my/7651/2/HELEN%20UNYAN%20EMBUL%20COPYRIGHT%20DECLARATION.pdf http://eprints.uthm.edu.my/7651/3/HELEN%20UNYAN%20EMBUL%20WATERMARK.pdf |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my-uthm-ep.7651 |
---|---|
record_format |
uketd_dc |
spelling |
my-uthm-ep.76512022-09-08T02:18:05Z Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri 2001-09 Embul, Helen Unyan TX Home economics TX901-946.5 Hospitality industry. Hotels, clubs, restaurants, etc. Food service Pendidikan hospitaliti di MaJaysia rnernainkan peranan penting daJarn menyokong pembangunan pelancongan dan memastikan penawaran sumber manusia yang berkualiti berterusan bagi rnernenuhi keperluan industri. Kajian yang rnelibatkan aspek berkaitan dengan hospitaliti ini ialah kaj ian ke atas graduan sepenuh masa pengkhususan program pengurusan hotel dan katering bagi tempoh pengajian dua tahun. Matlarnat utama kajian ini ialah untuk mendapatkan persepsi pengurus personel hotel terhadap kepentingan subjek yang ditawarkan masa kini, kernahiran keIjaya, sahsiah diri dan tahap pencapaian graduan. Sejumlah 100 borang soal selidik diedarkan kepada 100 buah hotel yang beroperasi di kawasan Kuala Lumpur, Selangor dan Kuching. WaJau bagairnanapun, daripada populasi tersebut, hanya 37 (37%) responden sahaja yang memberikan respon kepada kajian ini. Dapatan im menunjukkan bahawa 37 eJernen ( subjek ), 29 item kemahiran kerjaya dan 24 item sahsiah diri dikatakan sebagai sangat penting. Walau bagaimanapun, dari segi pengukuran kua1iti, graduan pengurusan hotel dan katering masih belum dapat memenuhi keperluan dan permintaan pihak industri. 2001-09 Thesis http://eprints.uthm.edu.my/7651/ http://eprints.uthm.edu.my/7651/1/24p%20HELEN%20UNYAN%20EMBUL.pdf text en public http://eprints.uthm.edu.my/7651/2/HELEN%20UNYAN%20EMBUL%20COPYRIGHT%20DECLARATION.pdf text en staffonly http://eprints.uthm.edu.my/7651/3/HELEN%20UNYAN%20EMBUL%20WATERMARK.pdf text en validuser mphil masters lnstitut Teknologi Tun Hussein Onn Fakulti Teknologi Kejuruteraan |
institution |
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia |
collection |
UTHM Institutional Repository |
language |
English English English |
topic |
TX Home economics TX Home economics |
spellingShingle |
TX Home economics TX Home economics Embul, Helen Unyan Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri |
description |
Pendidikan hospitaliti di MaJaysia rnernainkan peranan penting daJarn menyokong
pembangunan pelancongan dan memastikan penawaran sumber manusia yang berkualiti
berterusan bagi rnernenuhi keperluan industri. Kajian yang rnelibatkan aspek berkaitan
dengan hospitaliti ini ialah kaj ian ke atas graduan sepenuh masa pengkhususan program
pengurusan hotel dan katering bagi tempoh pengajian dua tahun. Matlarnat utama kajian
ini ialah untuk mendapatkan persepsi pengurus personel hotel terhadap kepentingan
subjek yang ditawarkan masa kini, kernahiran keIjaya, sahsiah diri dan tahap pencapaian
graduan. Sejumlah 100 borang soal selidik diedarkan kepada 100 buah hotel yang
beroperasi di kawasan Kuala Lumpur, Selangor dan Kuching. WaJau bagairnanapun,
daripada populasi tersebut, hanya 37 (37%) responden sahaja yang memberikan respon
kepada kajian ini. Dapatan im menunjukkan bahawa 37 eJernen ( subjek ), 29 item
kemahiran kerjaya dan 24 item sahsiah diri dikatakan sebagai sangat penting. Walau
bagaimanapun, dari segi pengukuran kua1iti, graduan pengurusan hotel dan katering
masih belum dapat memenuhi keperluan dan permintaan pihak industri. |
format |
Thesis |
qualification_name |
Master of Philosophy (M.Phil.) |
qualification_level |
Master's degree |
author |
Embul, Helen Unyan |
author_facet |
Embul, Helen Unyan |
author_sort |
Embul, Helen Unyan |
title |
Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri |
title_short |
Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri |
title_full |
Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri |
title_fullStr |
Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri |
title_full_unstemmed |
Kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri |
title_sort |
kurikulum pengurusan hotel katering : satu analisis terhadap elemen-elemen, kemahiran kerjaya dan sahsiah diri |
granting_institution |
lnstitut Teknologi Tun Hussein Onn |
granting_department |
Fakulti Teknologi Kejuruteraan |
publishDate |
2001 |
url |
http://eprints.uthm.edu.my/7651/1/24p%20HELEN%20UNYAN%20EMBUL.pdf http://eprints.uthm.edu.my/7651/2/HELEN%20UNYAN%20EMBUL%20COPYRIGHT%20DECLARATION.pdf http://eprints.uthm.edu.my/7651/3/HELEN%20UNYAN%20EMBUL%20WATERMARK.pdf |
_version_ |
1747831173198905344 |