Permasalahan dan kreativiti dalam pensejarahan senikraf kebudayaan bangau perahu - Harun, Halida (2002)
Setiap kebudayaan mempunyai nilai kesenian dan penggunaan yang tersendiri daIam pengolahan menghasiIkan nilai estetikanya. Dalam kajian kebudayaan ini, pengkajian terhadap permasalahan dan kreativiti pensejarahan senikraf kebudayaan bangau perahu itu tersendiri akan menghasilkan satu peningkatan teknologi tanpa disedari oleh masyarakat sekeliling. Rekabentuk senikrafbangau perahu itu sendiri mempunyai perkaitan yangjelas dengan rekaan sesuatu produk dalam mencapai tahap kepenggunaan yang selesa. Bangau perahu merupakan satu eiptaan yang terdapat pada haIuan perahu nelayan di pantai timur yang berbentuk menyerupai kepala burung bangau. Terdapat enamjenis kepala bangau perahu yang terdapat di negeri Terengganu iaitu bangau perahu Sekoehi, Kolek, Kolek Kue, Buatan Barat, Bedar dan Payang. Proses penyelidikan seeara kualitatifyang dijalankan oleh penyelidik ialah melalui proses pengamatan, temuramah dan tinjauan serta dapatan maklumat daripada sumber media dan eetakan. Penyelidikan ini ialah bertujuan memperkenalkan kebudayaan senikraf kebudayaan ini melalui penghasilan model area bangau perahu ini seharusnya dipelihara sehingga ke akhir zamankerana nilai seni yang terdapat pada kebudayaan senikraf meIayu mempunyai peradaban yang tinggi sepanjang masa.