Penglibatan pelajar dan persekitaran institusi dalam aktiviti keusahawanan sosial dan kesannya terhadap modal insan dan modal sosial - Awang @ Muhammad, Nor Suhaida (2022)
Walaupun terdapat banyak penyelidikan mengenai keusahawanan sosial dalam beberapa tahun kebelakangan ini, hanya sedikit kajian mengenai golongan pelajar. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti penglibatan pelajar dan faktor persekitaran berhubung dengan keusahawanan sosial dan kesannya terhadap modal insan dan modal sosial. Berdasarkan objektif, kajian ini menggunakan pendekatan kaedah campuran. Data dikumpulkan menggunakan soal selidik berstruktur dan temubual peribadi. Untuk kaedah kuantitatif seramai 797 pelajar dalam tiga kategori universiti (komprehensif, fokus dan penyelidikan) terlibat sebagai sampel kajian. Bagi kaedah kualitatif seramai enam orang pelajar Enactus telah ditemu ramah. Data yang diperolehi dianalisis menggunakan (SPSS) Versi 21 dan SmartPLS. Hasil kajian kuantitatif mendapati bahawa responden bagi semua kategori universiti mempunyai tahap empati dan pertimbangan moral yang tinggi. Manakala tahap efikasi kendiri dan sokongan sosial pada tahap sederhana. Skor min faktor persekitaran juga berada pada tahap yang tinggi. Kajian ini juga mendapati terdapat hubungan yang positif dan signifikan antara faktor penglibatan dengan modal insan (β=0.360, p <.01) dengan R2=0.421, dan faktor persekitaran institusi dengan modal insan (β = 0.376, p <0.01) sementara itu, hubungan antara penglibatan dan sosial modal (β= 0.329, p <0.01), dan persekitaran institusi dengan modal sosial (β=0.421, p <0.01) dengan R2=0.440. Menurut Cohen (1988), nilai R2 di atas 0.26 dikategorikan sebagai kuat. Oleh itu, nilai R2 dalam kajian ini melebihi 0.26 yang menunjukkan bahawa model ini mempunyai kekuatan ramalan yang kuat. Hasil kajian menunjukkan bahawa nilai f2 faktor penglibatan dan persekitaran institusi adalah antara 0.125 dan 0.234 yang mempunyai kesan sederhana terhadap R2 modal insan dan modal sosial. Hasil penyelidikan kualitatif pula telah mengenal pasti faktor tambahan penglibatan pelajar dalam aktiviti keusahawanan sosial iaitu minat, kelab kelihatan profesional dan pintar, untuk meningkatkan kemahiran insaniah, ingin menolong orang lain, sokongan keluarga, aktif dalam aktiviti kelab sejak sekolah dan dipengaruhi oleh rakan mereka yang terlibat dalam Enactus. Hasil temu bual juga mendapati bahawa pelajar dapat meningkatkan kemahiran kepemimpinan, kemahiran komunikasi, penguasaan bahasa Inggeris dan keyakinan diri, bijak mengurus masa dan melihat lebih banyak masalah yang dihadapi oleh masyarakat. Oleh itu, universiti dan kerajaan harus menyediakan program yang akan meningkatkan empati, tanggungjawab moral, keberkesanan diri dan sokongan sosial untuk meningkatkan minat mereka terhadap aktiviti keusahawanan sosial.