Penghasilan manual garis panduan dan format rancangan mengajar (semester) berbantukan komputer - Badrun, Muhammad Kamal Ariffin (2002)
Kajian telah dijalankan untuk menghasilkan satu manual gads panduan Rancangan Mengajar ( R M ) dan format Rancangan Mengajar Berbantukan Komputer (RMBK) untuk kegunaan pensyarah di Politeknik-Politeknik Kementerian Pendidikan Malaysia. Tujuan manual dan R M B K ialah untuk membantu pensyarah menghasilkan R M yang lebih mantap bagi mencapai matlamat dan objektif pengajaran dan pembelajaran. Manual yang telah dihasilkan adalah berdasarkan sorotan literatur ke atas penulisan manual dan R M dalam proses pengajaran dan pembelajaran. R M B K telah direkabentuk berdasarkan format R M sedia ada (menggunakan R M matapelajaran perkayuan sebagai contoh) dengan beberapa penambahbaikan di dalam aplikasi komputer. R M B K ini memudahkan pembinaan dan penyediaan R M dengan format yang mesra pengguna dan mudah capai. Penilaian manual R M dan format R M B K melalui soal-selidik dan temubual telah menunjukkan bahawa kedua-dua produk yang dihasilkan diterima baik oleh pensyarah politeknik dan sesuai untuk digunakan bagi lain-lain matapelajaran