Faktor-faktor pemilihan pekerja dalam industri perbankan - Ameerudin, Roslina (2001)
Kaji selidik ini dijalankan adalah bertujuan untuk mendapatkan pandangal} Industri Perbankan mengenai Faktor-Faktor Pemilihan Pekerja Dalam Industri Perbankan. Di samping itu, kajian ini juga cuba melihat faktor-faktor utama yang mempengaruhi pemilihan pekerja dalam Industri Perbankan itu sendiri. Sejumlah 30 orang responden daripada Bahagian Sumber Manusia Rashid Hussein Bank Berh~d telah terlibat dalam kajian ini. Borang soal selidik telah digunakan bagi mendapatkan maklumat yang diperlukan mengenai Faktor-Faktor Pemilihan Pekerja Dalam Industri Perbankan. Analisis data dilakukan dengan menggunakan PrograIf Microsoft Excel bagi mencari nilai min dan nilai peratusan. Dapatan kajian telah menunjukkan bahawa faktor kurikulum yang memfokuskan kepada subjek yang ditawarkan menjadi keutamaan bagi Industri Perbankan dalam pemilihan pekerja. Faktor yang kedua ialah kemahiran calon dalam berkomunikasi, diikuti oleh faktqr latihan industri dan faktor keupayaan calon untuk bekerja sebagai satu kumpulan. Bagi faktor personaliti yang menduduki temp at terakhir, faktor ini juga turut dian~bil kira oleh Industri Perbankan walaupun kepentingannya tidak begitu ketara. AdalaJ1 diharapkan dapatan daripada kajian ini serta beberapa cadangan yang dikemukak~n akan dapat membantu pihak-pihak tertentu dalam us aha untuk memperbaiki dan mempertingkatkan lagi mutu pendidikan khususnya bagi para pelajar Jabatan Perdagangan politeknik yang berminat untuk menceburkan diri dalam Industri Perbankan