Tahap pencapaian pelaksanaan Program Kebun Komuniti oleh pihak berkuasa tempatan - Amat Janji, Noor Hafizah (2020)
Persaingan guna tanah di dalam bandar telah menyekat aktiviti pertanian untuk dibangunkan dan secara tidak langsung masyarakat di bandar perlu bergantung kepada sumber makanan atau produk pertanian dari kawasan luar bandar. Namun begitu, kewujudan tanah-tanah terbiar termasuk di kawasan bandar adalah amat membimbangkan. Program Kebun Komuniti adalah salah satu konsep di bawah Program pertanian Bandar yang amat popular di kebanyakan negara pada masa kini termasuk di Malaysia. Oleh itu, matlamat kajian ini adalah supaya terdapat satu garis panduan yang menyeluruh dan standard berkaitan pelaksanaan Program Kebun Komuniti kepada semua PBT sebagai satu program yang dapat memberi manfaat kepada komuniti melalui aktiviti bercucuk tanam, meningkatkan imej bandar melalui pengurusan ruang-ruang kosong dan terbiar dan ke arah pemeliharaan alam sekitar yang lestari. Ke arah itu, objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti kaedah pelaksanaan Program Kebun Komuniti oleh Pihak Berkuasa Tempatan dan mengkaji tahap pencapaian pelaksanaan Program Kebun Komuniti dari perspektif komuniti. Pengkaji telah memilih kawasan pentadbiran Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) sebagai kajian kes kerana mempunyai penglibatan aktif dalam pelaksanaan Kebun Komuniti sejak tahun 2014. Kajian ini dilaksanakan secara kualitiatif di mana data primer diperoleh menerusi temu bual semi struktur melibatkan 16 Pengerusi Kebun Komuniti dan dua pegawai daripada MBSA yang terlibat secara langsung dalam Pelaksanaan Program Kebun Komuniti. Selanjutnya, analisa deskriptif dilaksanakan terhadap dapatan temu bual tersebut. Berdasarkan penemuan kajian, pelaksanaan Program Kebun Komuniti oleh MBSA ini berjaya mencapai objektif dan matlamat asal penubuhannya seperti mengurangkan kawasan terbiar, mengurangkan kos perbelanjaan harian, menggalakkan interaksi sosial dan meningkatkan amalan kitar semula. Namun, terdapat dua matlamat tidak dapat dicapai iaitu dari segi meningkatkan penglibatan belia dalam aktiviti pertanian dan menambahkan pendapatan melalui jualan hasil. Berdasarkan penemuan tersebut, beberapa cadangan dikemukakan dan diharapkan kajian ini dapat membantu memberi input yang bermanfaat kepada semua pihak yang terlibat dalam membangunkan polisi Program Kebun Komuniti yang holistik dan efisyen pada masa hadapan.