Kesan pendedahan berulang kali terhadap pengambilan sayur di kalangan kanak-kanak prasekolah berbangsa Melayu di Kuala Kangsar

<p>Pengambilan sayur di kalangan kanak-kanak sering kali dilaporkan tidak memuaskan. Kajian ini</p><p>bertujuan untuk melihat kesan pendedahan berulang kali terhadap pengambilan sayur yang tidak</p><p>disukai oleh kanak-kanak pras...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Nurfarhana Diana Mohd Nor
Format: thesis
Language:zsm
Published: 2013
Subjects:
Online Access:https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=10310
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:<p>Pengambilan sayur di kalangan kanak-kanak sering kali dilaporkan tidak memuaskan. Kajian ini</p><p>bertujuan untuk melihat kesan pendedahan berulang kali terhadap pengambilan sayur yang tidak</p><p>disukai oleh kanak-kanak prasekolah berbangsa Melayu di Kuala Kangsar. Dua buah prasekolah telah</p><p>dipilih iaitu Sekolah Kebangsaan Sultan Idris II dan Sekolah Kebangsaan Raja Perempuan Muzwin.</p><p>Terdapat dua fasa dalam kajian ini di mana fasa pertama untuk menentukan sayur ujian dan fasa kedua</p><p>untuk melihat keberkesanan intervensi. Dalam fasa pertama, seramai 56 orang subjek (32 lelaki dan</p><p>24 perempuan) telah bersetuju menyertai kajian ini dan ibu bapa dikehendaki untuk mengisi</p><p>borang soal selidik yang telah diedarkan. Borang soal selidik ini mengandungi maklumat</p><p>sosiodemografi, kekerapan pengambilan sayur, tahap kesukaan terhadap sayur, kekerapan penyediaan</p><p>dan kaedah memasak sayur di rumah. Daripada analisa fasa pertama, sayur cekur manis dijadikan sayur</p><p>ujian kerana mendapat skor tertinggi berdasarkan majoriti daripada subjek tidak pernah mengambil</p><p>dan tidak menyukainya. Dalam fasa kedua, hanya subjek yang dikenalpasti tidak menyukai sayur ujian</p><p>akan menyertai fasa ini. Setiap subjek yang menyertai fasa pertama akan diberi rasa sayur ujian</p><p>yang telah dimasak dan diminta untuk menentukan tahap kesukaan dengan menggunakan skala hedonik</p><p>berasaskan ekspresi wajah iaitu kad muka gembira, neutral dan sedih yang mewakili rasa sedap, rasa</p><p>neutral dan rasa tidak sedap. Seramai 42 subjek (26 lelaki dan 16 perempuan) telah memilih kad muka</p><p>sedih yang menggambarkan tidak menyukai sayur ujian dan menjalani sesi intervensi selama 5 hari di</p><p>mana setiap subjek dibekalkan dengan 18 g cekur manis masak lemak yang digantikan dengan susu</p><p>rendah lemak pada setiap hari. Sayur ujian diberi pada pukul 9 pagi setiap hari sebelum subjek</p><p>diberi hidangan makan pagi oleh pihak sekolah. Baki sayur yang tidak dimakan akan ditimbang untuk</p><p>mengetahui pengambilannya. Hasil analisa fasa kedua mendapati terdapat peningkatan dalam</p><p>pengambilan sayur ujian di kalangan subjek iaitu dari 2.4 3.1 g (hari 1) kepada 5.8 4.5 g (hari</p><p>5) dengan nilai (z= - 5.278, p<0.001) menunjukkan perbezaan yang signifikan. Pengambilan sayur</p><p>ujian pada hari kelima menunjukkan perbezaan yang signifikan di mana pengambilan sayur bagi subjek</p><p>perempuan lebih tinggi berbanding subjek lelaki (z= -2.126, p=0.034). Selain itu, terdapat juga</p><p>perbezaan signifikan antara subjek dalam kumpulan IJT normal dan subjek dalam kumpulan IJT risiko</p><p>berlebihan berat badan/berlebihan berat badan/obes. Pengambilan sayur ujian didapati lebih tinggi</p><p>pada kelima-lima hari intervensi dalam subjek kumpulan UT normal dengan (z= -2.403, p=0.023), (z=</p><p>-2.632, p=0.008), (z= -2.074, p=0.040), (z= -</p><p>2.551, p=0.010) dan (z= -2.975, p=0.002). Basil kajian ini menunjukkan kesan</p><p>pendedahan berulang kali dapat meningkatkan pengambilan sayur yang tidak disukai dan ini dapat</p><p>dijadikan sebagai salah satu cara untuk meningkatkan pengambilan</p><p>sayur-sayuran di kalangan kanak-kanak.</p><p></p>