Pembangunan blog sebagai platform penulisan karangan oleh pelajar-pelajar bukan melayu - Lee, Hooi Ching (2011)
Kemunculan teknologi Web 2.0 telah mengubah corak penggunaan internet. Tanpa perlu pengetahuan dan kemahiran teknikal, sesiapa sahaja yang mempunyai akses internet boleh menyampaikan pandangan mereka dalam web. Satu aplikasi popular teknologi Web 2.0 ialah blog dan ciri asas blog adalah untuk penulisan. Di Barat, banyak kajian telah dijalankan tentang penggunaan blog dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Keberkesanan penggunaan blog dalam proses pengajaran dan pembelajaran di Malaysia terutamanya dalam bidang penulisan karangan Bahasa Melayu tidak lagi diterokai. Oleh sebab itu, kajian ini bertujuan menggunakan model ADDIE dalam membangunkan blog sebagai platform untuk penulisan karangan Bahasa Melayu dan meninjau persepsi pelajar tentang penulisan karangan dan penggunaan blog dalam penulisan serta menguji keberkesanannya. Kajian ini berbentuk kajian kuasi eksperimental dengan sampel kajian terdiri daripada 84 orang pelajar bukan Melayu. Instrumen kajian ialah borang soal selidik dan set ujian penulisan karangan. Dapatan kajian mendapati bahawa terdapat perbezaan persepsi pelajar-pelajar tentang penulisan karangan dari aspek kemahiran bahasa, masalah penulisan dan pendapat tentang penulisan, tetapi persepsi pelajar-pelajar tentang kepentingan penulisan karangan tidak banyak berbeza sebelum dan selepas kajian. Ujian-t untuk dua kumpulan sampel tidak bersandaran (Independent Samples Test) mendapati bahawa terdapat perbezaan yang signifikan dari segi pencapaian markah karangan pelajar dan kemahiran menulis selepas penggunaan blog dalam penulisan. Min markah karangan bagi kumpulan rawatan adalah lebih tinggi secara signifikan (p<0.05) dibandingkan dengan kumpulan kawalan. Dapatan kajian menunjukkan bahawa penggunaan blog mampu meningkatkan pencapaian markah karangan dan kemahiran menulis pelajar. Oleh itu, pembangunan blog sebagai platform penulisan karangan pelajar wajar diintegrasikan oleh guru-guru dalam proses pengajaran dan pembelajaran penulisan karangan di sekolah.