Pembangunan perisian multimedia interaktif panduan pengajaran dan pentaksiran KSSR Dunia Muzik Tahun 1 (IR)

Penggunaan ICT di dalam sesi pengajaran dan pembelajaran adalah terbukti memberi banyak faedah kepada guru dan murid. Selaras dengan matlamat Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia iaitu melestarikan pembelajaran abad ke-21 , penggunaan ICT sebagai bahan bantu mengajar dapat memberi impak kepada perk...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Abdul Rahman Safian
Format: thesis
Language:zsm
Published: 2016
Subjects:
Online Access:https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=1876
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id oai:ir.upsi.edu.my:1876
record_format uketd_dc
spelling oai:ir.upsi.edu.my:18762020-02-27 Pembangunan perisian multimedia interaktif panduan pengajaran dan pentaksiran KSSR Dunia Muzik Tahun 1 (IR) 2016 Abdul Rahman Safian T Technology (General) Penggunaan ICT di dalam sesi pengajaran dan pembelajaran adalah terbukti memberi banyak faedah kepada guru dan murid. Selaras dengan matlamat Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia iaitu melestarikan pembelajaran abad ke-21 , penggunaan ICT sebagai bahan bantu mengajar dapat memberi impak kepada perkembangan murid. Projek ini dijalankan untuk mereka bentuk dan membangunkan sebuah perisian multimedia interaktif yang dapat digunakan oleh guru muzik dalam pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran(PdP) serta pentaksiran bagi mata pelajaran Dunia Muzik Tahun 1. Projek ini menggunakan Microsoft Power point 2010 sebagai perisian utama dengan gabungan beberapa perisian lain seperti Sony Vegas 7.0, Adobe Audition 1.5, GIMP, Format Factory dan Snipping Tool. Hasil projek ini telah menghasilkan sebuah perisian interaktif merangkumi elemen pengajaran dan pentaksiran yang dapat mengoptimakan masa PdP dan pentaksiran dalam peruntukan waktu 30 minit. Hasil penilaian mengesahkan bahawa perisian ini dapat guru melaksanakan sesi pengajaran serta pentaksiran mata pelajaran Dunia Muzik Tahun 1 dengan lancar. Hasil kepenggunaan perisian ini diharap dapat membantu dari segi penjimatan masa guru dari segi penyediaan bahan pengajaran dan pentaksiran seterusnya dapat mencapai standard pembelajaran dan pentaksiran seperti yang dikehendaki. 2016 thesis https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=1876 https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=1876 text zsm closedAccess Masters Universiti Pendidikan Sultan Idris Fakulti Muzik dan Seni Persembahan N/A
institution Universiti Pendidikan Sultan Idris
collection UPSI Digital Repository
language zsm
topic T Technology (General)
spellingShingle T Technology (General)
Abdul Rahman Safian
Pembangunan perisian multimedia interaktif panduan pengajaran dan pentaksiran KSSR Dunia Muzik Tahun 1 (IR)
description Penggunaan ICT di dalam sesi pengajaran dan pembelajaran adalah terbukti memberi banyak faedah kepada guru dan murid. Selaras dengan matlamat Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia iaitu melestarikan pembelajaran abad ke-21 , penggunaan ICT sebagai bahan bantu mengajar dapat memberi impak kepada perkembangan murid. Projek ini dijalankan untuk mereka bentuk dan membangunkan sebuah perisian multimedia interaktif yang dapat digunakan oleh guru muzik dalam pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran(PdP) serta pentaksiran bagi mata pelajaran Dunia Muzik Tahun 1. Projek ini menggunakan Microsoft Power point 2010 sebagai perisian utama dengan gabungan beberapa perisian lain seperti Sony Vegas 7.0, Adobe Audition 1.5, GIMP, Format Factory dan Snipping Tool. Hasil projek ini telah menghasilkan sebuah perisian interaktif merangkumi elemen pengajaran dan pentaksiran yang dapat mengoptimakan masa PdP dan pentaksiran dalam peruntukan waktu 30 minit. Hasil penilaian mengesahkan bahawa perisian ini dapat guru melaksanakan sesi pengajaran serta pentaksiran mata pelajaran Dunia Muzik Tahun 1 dengan lancar. Hasil kepenggunaan perisian ini diharap dapat membantu dari segi penjimatan masa guru dari segi penyediaan bahan pengajaran dan pentaksiran seterusnya dapat mencapai standard pembelajaran dan pentaksiran seperti yang dikehendaki.
format thesis
qualification_name
qualification_level Master's degree
author Abdul Rahman Safian
author_facet Abdul Rahman Safian
author_sort Abdul Rahman Safian
title Pembangunan perisian multimedia interaktif panduan pengajaran dan pentaksiran KSSR Dunia Muzik Tahun 1 (IR)
title_short Pembangunan perisian multimedia interaktif panduan pengajaran dan pentaksiran KSSR Dunia Muzik Tahun 1 (IR)
title_full Pembangunan perisian multimedia interaktif panduan pengajaran dan pentaksiran KSSR Dunia Muzik Tahun 1 (IR)
title_fullStr Pembangunan perisian multimedia interaktif panduan pengajaran dan pentaksiran KSSR Dunia Muzik Tahun 1 (IR)
title_full_unstemmed Pembangunan perisian multimedia interaktif panduan pengajaran dan pentaksiran KSSR Dunia Muzik Tahun 1 (IR)
title_sort pembangunan perisian multimedia interaktif panduan pengajaran dan pentaksiran kssr dunia muzik tahun 1 (ir)
granting_institution Universiti Pendidikan Sultan Idris
granting_department Fakulti Muzik dan Seni Persembahan
publishDate 2016
url https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=1876
_version_ 1747832993895940096