Kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di Malaysia (IR)

Kajian ini bertujuan untuk menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa menggunakan Teori Tingkah Laku Terancang (Theory of Planned Behaviour, TPB). Tiga pemboleh ubah teori TPB iaitu sikap, norma subjektif dan kawalan tingkah...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Rozilah Hamdan
Format: thesis
Language:zsm
Published: 2018
Subjects:
Online Access:https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=3822
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id oai:ir.upsi.edu.my:3822
record_format uketd_dc
spelling oai:ir.upsi.edu.my:38222020-02-27 Kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di Malaysia (IR) 2018 Rozilah Hamdan BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc Kajian ini bertujuan untuk menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa menggunakan Teori Tingkah Laku Terancang (Theory of Planned Behaviour, TPB). Tiga pemboleh ubah teori TPB iaitu sikap, norma subjektif dan kawalan tingkah laku dianalisis bersama-sama dengan pemboleh ubah pengantara iaitu tuntutan manfaat kesihatan. Kajian ini berbentuk kuantitatif dan menggunakan instrumen soal selidik dalam pengumpulan data. Seramai 422 orang pelajar telah dipilih untuk menjadi sampel kajian berdasarkan kaedah persampelan rawak kluster satu peringkat. Statistik deskriptif dan inferens digunakan untuk menganalisis objektif kajian. Dapatan kajian menunjukkan pemboleh ubah norma subjektif ( = 0.129, p <0.05) dan kawalan tingkah laku ( = 0.212, p <0.05) terhadap kecenderungan menggunakan makanan fungsian sunnah mempengaruhi secara signifikan. Dapatan kajian juga menunjukkan wujudnya pengaruh pengantara separa yang signifikan antara faktor sikap ( = 0.068, p 2018 thesis https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=3822 https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=3822 text zsm closedAccess Masters Universiti Pendidikan Sultan Idris Fakulti Pengurusan dan Ekonomi N/A
institution Universiti Pendidikan Sultan Idris
collection UPSI Digital Repository
language zsm
topic BP Islam
Bahaism
Theosophy, etc
spellingShingle BP Islam
Bahaism
Theosophy, etc
Rozilah Hamdan
Kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di Malaysia (IR)
description Kajian ini bertujuan untuk menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa menggunakan Teori Tingkah Laku Terancang (Theory of Planned Behaviour, TPB). Tiga pemboleh ubah teori TPB iaitu sikap, norma subjektif dan kawalan tingkah laku dianalisis bersama-sama dengan pemboleh ubah pengantara iaitu tuntutan manfaat kesihatan. Kajian ini berbentuk kuantitatif dan menggunakan instrumen soal selidik dalam pengumpulan data. Seramai 422 orang pelajar telah dipilih untuk menjadi sampel kajian berdasarkan kaedah persampelan rawak kluster satu peringkat. Statistik deskriptif dan inferens digunakan untuk menganalisis objektif kajian. Dapatan kajian menunjukkan pemboleh ubah norma subjektif ( = 0.129, p <0.05) dan kawalan tingkah laku ( = 0.212, p <0.05) terhadap kecenderungan menggunakan makanan fungsian sunnah mempengaruhi secara signifikan. Dapatan kajian juga menunjukkan wujudnya pengaruh pengantara separa yang signifikan antara faktor sikap ( = 0.068, p
format thesis
qualification_name
qualification_level Master's degree
author Rozilah Hamdan
author_facet Rozilah Hamdan
author_sort Rozilah Hamdan
title Kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di Malaysia (IR)
title_short Kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di Malaysia (IR)
title_full Kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di Malaysia (IR)
title_fullStr Kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di Malaysia (IR)
title_full_unstemmed Kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di Malaysia (IR)
title_sort kecenderungan penggunaan makanan fungsian sunnah dalam kalangan mahasiswa di malaysia (ir)
granting_institution Universiti Pendidikan Sultan Idris
granting_department Fakulti Pengurusan dan Ekonomi
publishDate 2018
url https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=3822
_version_ 1747833104840523776