Amalan kepimpinan transformasi, komitmen organisasi dan organisasi pembelajaran di sekolah rendah yang mendapat anugerah tawaran baru di negeri Perak - Noraazian Osman (2018)
Tujuan kajian ini adalah untuk menentukan tahap kepimpinan transformasi guru besar,komitmen organisasi dan organisasi pembelajaran guru di sekolah yang mendapat anugerah Tawaran Baru. Kajian ini juga bertujuan menetukan hubungan serta pengaruhkepimpinan transformasi dan komitmen organisasi terhadap organisasi pembelajaran. Kajian inimenggunakan pendekatan kuantitatif dengan kaedah tinjuan dalam mengumpul data. Seramai 317orang responden daripada sekolah rendah di sembilan buah daerah di negeri Perak telahdipilih dengan menggunakan kaedah persampelan rawak bersistematik. Data telah dianalisi secarastatistik deskriptif dan inferens. Dapatan kajian menunjukkan bahawa kepimpinan transformasi(M =4.06, SD =0.126), komitmen organisasi (M=4.08, SD =0.202), dan organisasi pembelajaran(M=4.06, SD=0.126) berada pada tahap tinggi. Hubungan antara kepimpinantransformasi dengan komitmen organisasi adalah signifikan dan positif (r (317) = 0.624, p