Kepatuhan peniaga makanan Melayu terhadap undang-undang halal di Daerah Muallim, Perak

<p>Kajian ini bertujuan mengenal pasti tahap kepatuhan peniaga makanan Melayu</p><p>terhadap undang-undang halal di daerah Muallim, Perak. Kajian ini juga menilai faktor</p><p>yang mempengaruhi peniaga makanan Melayu di daerah Mua...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Nur Shahadah Yusof
Format: thesis
Language:zsm
Published: 2021
Subjects:
Online Access:https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=7089
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:<p>Kajian ini bertujuan mengenal pasti tahap kepatuhan peniaga makanan Melayu</p><p>terhadap undang-undang halal di daerah Muallim, Perak. Kajian ini juga menilai faktor</p><p>yang mempengaruhi peniaga makanan Melayu di daerah Muallim, Perak dalam</p><p>mematuhi keperluan halal dan undang-undang halal yang sedia ada dan beberapa</p><p>langkah dicadangkan untuk meningkatkan jumlah peniaga makanan Melayu bagi</p><p>mematuhi keperluan halal dan undang-undang halal tersebut. Reka bentuk kajian ini</p><p>ialah kajian tinjauan yang menggunakan kaedah gabungan. Seramai 40 orang peniaga</p><p>Melayu yang menjalankan perniagaan restoran di daerah Muallim terlibat dalam soal</p><p>selidik manakala lima orang peniaga makanan Melayu yang lain bersama dengan empat</p><p>orang pegawai pihak berkuasa dipilih untuk sesi temu bual semi-struktur. Data soal</p><p>selidik dianalisis menggunakan analisis statistik deskriptif manakala data temu bual</p><p>dianalisis menggunakan kaedah tematik. Hasil kajian menunjukkan 80% responden</p><p>mempunyai tahap kepatuhan yang tinggi manakala 20% lagi mempunyai tahap</p><p>kepatuhan yang sederhana tinggi terhadap undang-undang halal. Sembilan daripada 11</p><p>kriteria halal memperoleh tahap pengetahuan yang tinggi dengan nilai min melebihi</p><p>4.06. Hasil temu bual pula mendapati faktor yang mempengaruhi peniaga makanan</p><p>Melayu di daerah Muallim, Perak mematuhi keperluan halal dan undang-undang halal</p><p>ialah pengetahuan peniaga makanan Melayu berkaitan dengan halal, kesedaran peniaga</p><p>makanan Melayu dan faktor penguatkuasaan pihak berkuasa. Langkah bagi</p><p>meningkatkan kepatuhan peniaga makanan Melayu terhadap peraturan halal dan</p><p>undang-undang halal ialah dengan meningkatkan kesedaran peniaga makanan Melayu,</p><p>menggiatkan pengiklanan program kesedaran yang dianjurkan oleh pihak berkuasa dan</p><p>menggubal satu undang-undang yang mewajibkan semua peniaga makanan memohon</p><p>sijil halal. Kesimpulannya, kepatuhan peniaga makanan Melayu di daerah Muallim,</p><p>Perak terhadap undang-undang halal berada di tahap tinggi. Namun, penambahbaikan</p><p>perlu dilakukan dari aspek pengetahuan mereka berkaitan pensijilan halal. Implikasi</p><p>kajian menunjukkan galakan dan bimbingan daripada JAKIM dan JAIN membantu</p><p>meningkatkan kesedaran para peniaga tentang kepentingan sijil halal. Selain itu, pihak</p><p>berkuasa perlu memudahkan urusan permohonan sijil halal agar pemohon tidak rasa</p><p>terbeban dengan karenah birokrasi.</p>