Kepatuhan peniaga makanan Melayu terhadap undang-undang halal di Daerah Muallim, Perak

<p>Kajian ini bertujuan mengenal pasti tahap kepatuhan peniaga makanan Melayu</p><p>terhadap undang-undang halal di daerah Muallim, Perak. Kajian ini juga menilai faktor</p><p>yang mempengaruhi peniaga makanan Melayu di daerah Mua...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Nur Shahadah Yusof
Format: thesis
Language:zsm
Published: 2021
Subjects:
Online Access:https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=7089
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id oai:ir.upsi.edu.my:7089
record_format uketd_dc
institution Universiti Pendidikan Sultan Idris
collection UPSI Digital Repository
language zsm
topic
spellingShingle
Nur Shahadah Yusof
Kepatuhan peniaga makanan Melayu terhadap undang-undang halal di Daerah Muallim, Perak
description <p>Kajian ini bertujuan mengenal pasti tahap kepatuhan peniaga makanan Melayu</p><p>terhadap undang-undang halal di daerah Muallim, Perak. Kajian ini juga menilai faktor</p><p>yang mempengaruhi peniaga makanan Melayu di daerah Muallim, Perak dalam</p><p>mematuhi keperluan halal dan undang-undang halal yang sedia ada dan beberapa</p><p>langkah dicadangkan untuk meningkatkan jumlah peniaga makanan Melayu bagi</p><p>mematuhi keperluan halal dan undang-undang halal tersebut. Reka bentuk kajian ini</p><p>ialah kajian tinjauan yang menggunakan kaedah gabungan. Seramai 40 orang peniaga</p><p>Melayu yang menjalankan perniagaan restoran di daerah Muallim terlibat dalam soal</p><p>selidik manakala lima orang peniaga makanan Melayu yang lain bersama dengan empat</p><p>orang pegawai pihak berkuasa dipilih untuk sesi temu bual semi-struktur. Data soal</p><p>selidik dianalisis menggunakan analisis statistik deskriptif manakala data temu bual</p><p>dianalisis menggunakan kaedah tematik. Hasil kajian menunjukkan 80% responden</p><p>mempunyai tahap kepatuhan yang tinggi manakala 20% lagi mempunyai tahap</p><p>kepatuhan yang sederhana tinggi terhadap undang-undang halal. Sembilan daripada 11</p><p>kriteria halal memperoleh tahap pengetahuan yang tinggi dengan nilai min melebihi</p><p>4.06. Hasil temu bual pula mendapati faktor yang mempengaruhi peniaga makanan</p><p>Melayu di daerah Muallim, Perak mematuhi keperluan halal dan undang-undang halal</p><p>ialah pengetahuan peniaga makanan Melayu berkaitan dengan halal, kesedaran peniaga</p><p>makanan Melayu dan faktor penguatkuasaan pihak berkuasa. Langkah bagi</p><p>meningkatkan kepatuhan peniaga makanan Melayu terhadap peraturan halal dan</p><p>undang-undang halal ialah dengan meningkatkan kesedaran peniaga makanan Melayu,</p><p>menggiatkan pengiklanan program kesedaran yang dianjurkan oleh pihak berkuasa dan</p><p>menggubal satu undang-undang yang mewajibkan semua peniaga makanan memohon</p><p>sijil halal. Kesimpulannya, kepatuhan peniaga makanan Melayu di daerah Muallim,</p><p>Perak terhadap undang-undang halal berada di tahap tinggi. Namun, penambahbaikan</p><p>perlu dilakukan dari aspek pengetahuan mereka berkaitan pensijilan halal. Implikasi</p><p>kajian menunjukkan galakan dan bimbingan daripada JAKIM dan JAIN membantu</p><p>meningkatkan kesedaran para peniaga tentang kepentingan sijil halal. Selain itu, pihak</p><p>berkuasa perlu memudahkan urusan permohonan sijil halal agar pemohon tidak rasa</p><p>terbeban dengan karenah birokrasi.</p>
format thesis
qualification_name
qualification_level Master's degree
author Nur Shahadah Yusof
author_facet Nur Shahadah Yusof
author_sort Nur Shahadah Yusof
title Kepatuhan peniaga makanan Melayu terhadap undang-undang halal di Daerah Muallim, Perak
title_short Kepatuhan peniaga makanan Melayu terhadap undang-undang halal di Daerah Muallim, Perak
title_full Kepatuhan peniaga makanan Melayu terhadap undang-undang halal di Daerah Muallim, Perak
title_fullStr Kepatuhan peniaga makanan Melayu terhadap undang-undang halal di Daerah Muallim, Perak
title_full_unstemmed Kepatuhan peniaga makanan Melayu terhadap undang-undang halal di Daerah Muallim, Perak
title_sort kepatuhan peniaga makanan melayu terhadap undang-undang halal di daerah muallim, perak
granting_institution Universiti Pendidikan Sultan Idris
granting_department Fakulti Sains Kemanusiaan
publishDate 2021
url https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=7089
_version_ 1747833352777367552
spelling oai:ir.upsi.edu.my:70892022-05-23 Kepatuhan peniaga makanan Melayu terhadap undang-undang halal di Daerah Muallim, Perak 2021 Nur Shahadah Yusof <p>Kajian ini bertujuan mengenal pasti tahap kepatuhan peniaga makanan Melayu</p><p>terhadap undang-undang halal di daerah Muallim, Perak. Kajian ini juga menilai faktor</p><p>yang mempengaruhi peniaga makanan Melayu di daerah Muallim, Perak dalam</p><p>mematuhi keperluan halal dan undang-undang halal yang sedia ada dan beberapa</p><p>langkah dicadangkan untuk meningkatkan jumlah peniaga makanan Melayu bagi</p><p>mematuhi keperluan halal dan undang-undang halal tersebut. Reka bentuk kajian ini</p><p>ialah kajian tinjauan yang menggunakan kaedah gabungan. Seramai 40 orang peniaga</p><p>Melayu yang menjalankan perniagaan restoran di daerah Muallim terlibat dalam soal</p><p>selidik manakala lima orang peniaga makanan Melayu yang lain bersama dengan empat</p><p>orang pegawai pihak berkuasa dipilih untuk sesi temu bual semi-struktur. Data soal</p><p>selidik dianalisis menggunakan analisis statistik deskriptif manakala data temu bual</p><p>dianalisis menggunakan kaedah tematik. Hasil kajian menunjukkan 80% responden</p><p>mempunyai tahap kepatuhan yang tinggi manakala 20% lagi mempunyai tahap</p><p>kepatuhan yang sederhana tinggi terhadap undang-undang halal. Sembilan daripada 11</p><p>kriteria halal memperoleh tahap pengetahuan yang tinggi dengan nilai min melebihi</p><p>4.06. Hasil temu bual pula mendapati faktor yang mempengaruhi peniaga makanan</p><p>Melayu di daerah Muallim, Perak mematuhi keperluan halal dan undang-undang halal</p><p>ialah pengetahuan peniaga makanan Melayu berkaitan dengan halal, kesedaran peniaga</p><p>makanan Melayu dan faktor penguatkuasaan pihak berkuasa. Langkah bagi</p><p>meningkatkan kepatuhan peniaga makanan Melayu terhadap peraturan halal dan</p><p>undang-undang halal ialah dengan meningkatkan kesedaran peniaga makanan Melayu,</p><p>menggiatkan pengiklanan program kesedaran yang dianjurkan oleh pihak berkuasa dan</p><p>menggubal satu undang-undang yang mewajibkan semua peniaga makanan memohon</p><p>sijil halal. Kesimpulannya, kepatuhan peniaga makanan Melayu di daerah Muallim,</p><p>Perak terhadap undang-undang halal berada di tahap tinggi. Namun, penambahbaikan</p><p>perlu dilakukan dari aspek pengetahuan mereka berkaitan pensijilan halal. Implikasi</p><p>kajian menunjukkan galakan dan bimbingan daripada JAKIM dan JAIN membantu</p><p>meningkatkan kesedaran para peniaga tentang kepentingan sijil halal. Selain itu, pihak</p><p>berkuasa perlu memudahkan urusan permohonan sijil halal agar pemohon tidak rasa</p><p>terbeban dengan karenah birokrasi.</p> 2021 thesis https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=7089 https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=7089 text zsm closedAccess Masters Universiti Pendidikan Sultan Idris Fakulti Sains Kemanusiaan <p>Abdul Wahid Mukhari & Mazilah Ibrahim (2011). Persepsi pengendali-pengendali</p><p>makanan terhadap amalan kebersihan dan keselamatan di Taman Seri Pulai,</p><p>Johor. Journal of technical, vocational & engineering education, 2, 1-17</p><p></p><p>Ahmad Hidayat Buang & Zulzaidi Mahmod (2012). Isu dan cabaran badan pensijilan</p><p>halal di Malaysia. Jurnal Syariah, 20, 271-288.</p><p></p><p>Al-Ghazali, A. H. (2010). Ihya' Ulum al-Din. Damsyik: Dar al-Faiha'.</p><p></p><p>Astro Awani (2019). Hanya Jabatan Kimia boleh membuktikan DNA babi</p><p>dalam makanan JAKIM. Diperoleh pada Februari 9, 2019 daripada</p><p>http://www.astroawani.com/berita-malaysia/hanya-jabatan-kimia-bolehbuktikan-</p><p>dna-babi-dalam-makanan-jakim-197654</p><p></p><p>Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan Malaysia</p><p>(2016). Garis Panduan. Diperoleh pada Jun 13, 2016 daripada</p><p>http://fsq.moh.gov.my/v5/ms/category/garis- panduan/</p><p></p><p>Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (2018). Aktiviti Pendaftaran Premis</p><p>Makanan. Diperoleh pada Dis 7, 2018 daripada</p><p>http://fsq.moh.gov.my/v6/xs/page.php?id=441000094</p><p></p><p>Bahagian Penyelidikan JAIPk (2014). Diperoleh pada Nov, 16 daripada</p><p>https://www.facebook.com/368611433183671/photos/pcb.78977674</p><p>4400469/ 789776297733847/?type=3&theater</p><p></p><p>Bank Pertanian Malaysia (2010). Bank Pertanian Malaysia Seminar Papers.</p><p>Diperoleh pada Jun 8, 2017 daripada http://banktani.tripod.com/</p><p></p><p>Bond, T.G., & Fox, C.M (2015). Applying the Rasch model: Fundamental</p><p>measurament in the human sciences (3rd ed.) New York: Routledge.</p><p></p><p>Braun, V., & Clarke, V. (2006). Using thematic analysis in psychology. Qualitative</p><p>Research psychology, 3, 77-101.</p><p></p><p>Carol Grbich (2013). Qualitative data analysis an introduction. London: SAGE</p><p>Publications.</p><p></p><p>Chua, Y.P. (2011). Kaedah penyelidikan. Selangor: Mc Graw Hill Education.</p><p></p><p>Derek S. Pugh & David J. Hickson (2007). Writers on Organizations. California:</p><p>Sage Publication, Inc.</p><p></p><p>DiMaggio, P.J. & Powell, W.W. (1983). The iron cage revisited: Institutional</p><p>isomorphism and collective rationally in organization fields. American</p><p>Sociological Review, 48, 147-160</p><p></p><p>Farah Mohd Shahwahid, Norazla Abdul Wahab, Syaripah Nazirah Syed Ager,</p><p>Marliana Abdullah, Nor Adha Abdul Hamid, Wawarah Saidpudin, et al.</p><p>(2015). Peranan agensi kerajaan dalam mengurus industri halal di Malaysia:</p><p>Isu dan cabaran yang dihadapi. World academic and research congress 2015.</p><p></p><p>Gay, L., Milss. G. Airasian, P. (2015). Educational research: Competencies for</p><p>analysis and application. New York: Prentice Hall.</p><p></p><p>Gillham, B (2000). Case Study Research Methods. London: Continuum.</p><p>Halal Industry Development Corporation (2012). Akta Perihal Dagangan 2011.</p><p>Diperoleh pada Jun 13, 2016 daripada http://www.hdcglobal.com/publisher/</p><p>bi_akta_perihal_dagangan_2011.</p><p></p><p>Halal Industry Development Corporation (2017). Halalan Toyyiban. Diperoleh</p><p>pada Jun 6, 2017 daripada http://www.hdcglobal.com/publisher/alias/cdh_</p><p>halalan_toyyiban?dt.driverActio=RENDER&pc.portletMode=view&pc.windo</p><p>wState=normal&pc.portletId=Newslatest.nwsPortlet</p><p></p><p>Halal Industry Development Corporation (2018). Malaysia halal export 2018.</p><p>Diperoleh pada April 6, 2019 daripada http://www.hdcglobal.com/uploadweb/</p><p>cms-editor-files/861d8819-421c-442b-9151- dac058818546/file/MHE</p><p>2018(1).pdf</p><p></p><p>Harlida Abdul Wahab & Alias Azhar (2014). Halalan Tayyiban dalam kerangka</p><p>perundangan Malaysia. Universiti Utara Malaysia.</p><p></p><p>Hayati @ Habibah Abdul Talib & Khairul Anuar Mohd Ali (2008). Aspek kualiti,</p><p>keselamatan dan kesihatan di kalangan PKS makanan: Satu sorotan kajian.</p><p>Jurnal Teknologi, 49, 65-79.</p><p></p><p>Hukil Sino, Zurina Mahadi, Hasnah Haron, Muhammad Aizat Misrin, Nurul Izzah</p><p>Ismail & Mohd Hasamizi Mustapa (2013). Hubungan di antara amalan</p><p>kebersihan diri pengendali makanan dan kebersihan kafetaria di kolej</p><p>kediaman UKM. Jurnal Sains Kesihatan, 1, 1.8.</p><p></p><p>Ibn Khatir (t.t). Mukhtasar Tafsir Ibn Kathir, Tahqiq, Hani al-Haj. 1. Maktabah</p><p>Taufiqqiyah.</p><p></p><p>Imam Al-Ghazali (1998). Halal dan Haram dalam Islam. Selangor: Jasmine</p><p>Enterprise.</p><p></p><p>Jabatan Agama Islam Perak (2017). JAIPk tarik balik sijil halal di hotel Manjung.</p><p>Diperoleh pada Ogos 15, 2018 daripada http://jaipk.perak.gov.my/koleksiartikel/</p><p>647-jaipk-tarik-balik-sijil-halal-hotel-di-manjung.</p><p></p><p>Jabatan Perangkaan Malaysia (1981). Rancangan Malaysia Keempat 1981-1985.</p><p>Kuala Lumpur: Jabatan Percetakan Negara.</p><p></p><p>JAKIM (2014). Laporan tahunan 2014. Putrajaya. Pengarang. Diambil daripada</p><p>http://www.islam.gov.my/images/ePenerbitan/laporan-tahunan-jakim2014.pdf</p><p></p><p>JAKIM (2014). Manual Prosedur Pensijilan Halal Malaysia (Semakan Ketiga).</p><p>Diperoleh pada September 12, 2017 daripada</p><p>http://www.halal.gov.my/v4/images/pdf/MPPHM2014laters.pdf</p><p></p><p>JAKIM (2016). Laporan tahunan 2016. Putrajaya: Pengarang. Diambil daripada</p><p>http://www.islam.gov.my/images/ePenerbitan/LAPORAN_TAHUNAN_JAKI</p><p>M_2016latest.compressed.pdf.</p><p></p><p>JAKIM (2017). Laporan tahunan 2017. Putrajaya: Pengarang. Diambil daripada</p><p>http://www.islam.gov.my/images/ePenerbitan/LAPORAN_TAHUNAN_JAKI</p><p>M_2017-compressed.pdf</p><p></p><p>Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (2016). Akta</p><p>Kerajaan Tempatan 1976. Diperoleh pada Jun 14, 2016 daripada</p><p>file:///D:/USERS/MY%20USER/Downloads/Akta171y1976bm%20.pdf.</p><p></p><p>Kementerian Kesihatan Malaysia (2015). Modul pengajaran sekolah latihan</p><p>pengendali makanan. Diperoleh pada Jan 24, 2019 daripada</p><p>file:///C:/Users/ACER/Downloads/713a137d07fb94837bae2260361bef73%20</p><p>( 1).pdf.</p><p></p><p>Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (2012). Halal hub: Malaysian</p><p>halal standard. Diperoleh pada Jun 9, 2017 daripada</p><p>http://www.miti.gov.my/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.section.Section_8a</p><p>b 65e4b-7f000010-72f772f7-ce3196c6#.</p><p></p><p>Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Hal Ehwal Pengguna (2018). Statistik kes</p><p>halal negeri Perak Mengikut Jenis Kesalahan Januari sehingga September</p><p>2018.</p><p></p><p>Krejcie, Robert V.,Morgan Daryle W (1970) Determining Sampel Size for Research</p><p>Activities. Educational and Psychological Measurement.</p><p></p><p>Kursus Pengendalian Makanan Malaysia (2014). Pensijilan Halal Malaysia dan</p><p>JAKIM. Diperoleh pada Julai 10, 2019 daripada</p><p>http://kursuspengendalianmakanan.com/pensijilan-halal-malaysia-dan-jakim/</p><p></p><p>Laman Web Rasmi Pejabat Perdana Menteri (2015). Dasar ekonomi baru. Diperoleh</p><p>pada Julai 13, 2017 daripada http://www.pmo.gov.my/dokumenattached /</p><p>Dasar/03DASAR_EKONOMI_BA RU.pdf</p><p></p><p>Majlis Daerah Tanjung Malim (2016). Laporan Mengkompaun Sesuatu</p><p>Kesalahan Tahun 2016.</p><p></p><p>Majlis Daerah Tanjung Malim (2017). Senarai Pelesen Mengikut Lokasi.</p><p></p><p>Majlis Daerah Tanjung Malim (2018). Rancangan tempatan daerah Muallim dan</p><p>sebahagian daerah Batang Padang 2035 Jilid 1 visi, strategi dan cadangan.</p><p></p><p>MARA (2016). Laporan tahunan 2016. Diperoleh pada Ogos 4, 2019 daripada</p><p>http://www.mara.gov.my/documents/10157/0/MARA2016.pdf/632a6c91-</p><p>598c- 45ec-a68a-2aaffb3f24f6.</p><p></p><p>Mariotti, F., Kadash, N. & Abdulghaffar, N. (2014). Motivations and barriers</p><p>affecting the implementation of ISO 14001 in Saudi Arabia: An empirical</p><p>investigation. Total Quality Management & Business Excellence, 25, 1352-</p><p>1364</p><p></p><p>Mayer, J.W. and Rowan, B. (1977). Institutionalized organizations: Formal structure</p><p>as myth and ceremony. American Journal of Sociology, 83, 340</p><p></p><p>MIHAS 2018, diperoleh pada Nov, 2018 daripada http://mihas.com.my/</p><p></p><p>Mohd Al Ikhsan Ghazali & Siti Salwa Md Sawari (2014). Amalan standard halal di</p><p>negara-negara Asia Tenggara. International Journal of Islamic and Civilation</p><p>Studies, 1, 35- 44</p><p></p><p>Mohamad Asrol Arpidi, Ishak Saat & Khairi Ariffin (2014). Impak Dasar Ekonomi</p><p>Baru ke atas peningkatan ekonomi Bumiputera selepas tragedi 13 Mei 1969.</p><p>Jurnal Perspektif, 6, 138-151</p><p></p><p>Mohd Majid Konting (2009). Kaedah penyelidikan pendidikan. Kuala Lumpur:</p><p>Dewan Bahasa dan Pustaka.</p><p></p><p>Muhamad Asri Abd Ghani & Zaimah Darawi (2012). Transformasi dan prestasi</p><p>perniagaan usahawan Melayu Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) di Johor</p><p>Bharu. Prosiding PERKEM VII, 1, 696-708</p><p></p><p>Muhammad Yusoff Hashim (1989). Kesultanan Melayu Melaka. Kuala Lumpur:</p><p>Dewan Bahasa dan Pustaka.</p><p></p><p>Murni Abdul Rashid (2016). Kurang 30% usahawan Bumiputera ada sijil halal.</p><p>Sinar Online. Diperoleh pada Mac 17, 2017 daripada http://www.sinarharian</p><p>.com.my/nasional/kurang-30-usahawan-bumiputera- ada-sijil-halal-1.573775</p><p></p><p>Muslim Population in The World (2010). http://www.muslimpopulation.com/</p><p>index.html</p><p></p><p>Norazilawati Md Dahlal (2015) Pengurusan Kualiti Makanan Halal (Kuala</p><p>Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 2015), 11.</p><p></p><p>Norazla Abdul Wahab et al. (2015). Undang-undang halal Malaysia: Isu dan</p><p>cabaran. World academic and research congress 2015.</p><p></p><p>Norhidayah Pauzi (2016). Analisis perbandingan penentuan piawaian halal</p><p>antara Malaysia, Indonesia, Singapura dan Brunei. Kuala Lumpur: Universiti</p><p>Malaya.</p><p></p><p>Noor Azilawati Mohd Sabda (2007). Integrasi melalui DEB. Melaka: Assosiated</p><p>Educational Distributors (M) Sdn Bhd.</p><p></p><p>Noor Raudhiah Abu Bakar, Siti Hawa Radin Eksan & Farah Shahwahid (2017).</p><p>Pematuhan halal di kalangan peniaga trak makanan (food truck) di Lembah</p><p>Klang. Dalam International Research Management & Innovation Conference</p><p>(m.s. 342-369). Bangi: Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor, KUIS.</p><p></p><p>Nora F. Kamal, Mimi H. Hassim & Mahmood N.A.N (2015). Penilaian kebersihan</p><p>makanan di kalangan pengendali makanan di Sekolah Menengah Sains Negeri</p><p>Johor Malaysia. PERINTIS E-Journal 2015 Vol. 5, No. 1, pp.1-21</p><p></p><p>Nor Adha Abdul Hamid, Wawarah Saidpudin, Norziah Othman, Surianom Miskam,</p><p>Syaripah Nazirah Syed Ager, Marliana Abdullah, et al. (2015). Industri</p><p>makanan halal serantau: Kajian di Malaysia dan Indonesia. World academic</p><p>and research congress 2015</p><p></p><p>Nor Fiteri Abdullah & Masnisah Mukhtar (2015). Cabaran pelaksanaan pensijilan</p><p>halal di Perlis: Pengalaman Bahagian Penyelidikan dan Hab Halal. The 2nd</p><p>International Convention on Islamic Management 2015. Kuala Lumpur:</p><p>Universiti Malaya.</p><p></p><p>Nunally, J., & Bernstein, I. (1994). Psychometric theory. Edisi ke-3. New York:</p><p>McGraw Hill.</p><p></p><p>Pang, F. dan P. S. Toh (2008). Hawker Food Industry . Food Safety/Public Health</p><p>Strategies in Malaysia. Nutrition and Food Science. 38 (1): 41-51</p><p></p><p>Pejabat Kesihatan Daerah Muallim (2018). Statistik kes keracunan makanan daerah</p><p>Muallim Januari hingga November 2018.</p><p></p><p>Perlembagaan Persekutuan, 2010.</p><p></p><p>Portal Rasmi Halal JAKIM (2015). Takrifan Halal. Diperoleh pada Jun 20, 2017</p><p>daripada http://www.halal.gov.my/v4/index.php?data=bW9kdWxlcy9uZXd</p><p>zOzs7Ow==& utaa=panduan&ids=gp1</p><p></p><p>Portal Rasmi MyHEALTH Kementerian Kesihatan Malaysia (2019). Latihan</p><p>Pengendali Makanan. Diperoleh pada Jan 23, 2019 daripada</p><p>http://www.myhealth.gov.my/latihan-pengendali-makanan/</p><p></p><p>Rezai, G., Mohamed, Z. And Shamsuddin, M.N. (2012). Assessment of consumers</p><p>confident on Halal labelled manufactured food in Malaysia. Pertanika Journal</p><p>of Social Science and Humanities, 20, 33-42.</p><p></p><p>Rohana Yusof (2003). Penyelidikan sains sosial. Pahang: PTS Publications &</p><p>Distributors Sdn. Bhd.</p><p></p><p>Rosman Shamsudin (2017, Okt 29). Bajet 2018 serlahkan wilayah selatan Perak.</p><p>Berita Harian. Diperoleh pada Ogos 1, 2018 daripada</p><p>https://www.bharian.com.my/berita/wilayah/2017/10/343722/bajet2018serlah</p><p>k an-wilayah-selatan-perak</p><p></p><p>Rudy Syareme Sherifuddin (2017). Jumpa najis dan bangkai tikus. Harian Metro.</p><p>Diperoleh pada Mac 17, 2017 daripada http://www.hmetro.com.my/node/</p><p>213122</p><p></p><p>Saadan Man & Muhammad Safwan Harun (2016). Pensijilan halal dalam kalangan</p><p>usahawan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) di Semenanjung Malaysia:</p><p>Isu dan permasalahan. Dalam Luqman Abdullah, Rushdi Ramli & Noor</p><p>Fahimah Mohd Razif (Ed.) Maqasid Al-Syariah Aplikasi dalam Aspek</p><p>Muamalat & Kehartaan (m.s. 199-214). Kuala Lumpur: Jabatan Fiqh dan</p><p>Usul.</p><p></p><p>Sabitha Marican (2009). Penyelidikan Sains Sosial: Pendekatan Pragmatik. Selangor:</p><p>Edusystem Sdn. Bhd.</p><p></p><p>Sazelin Arif (2009). Keupayaan pemasaran dalam kalangan pengusaha kecil makanan</p><p>halal di Melaka Tengah: Satu kajian awal. Jurnal Pengajian Umum Asia</p><p>Tenggara, 10, 183-208.</p><p></p><p>Shamsuddin Suhor, Sakina S.A. Yusoff, Rahmah Ismail, Azimon Abdul Aziz,</p><p>Muhammad Rizal Razman & Kartini Aboo Talib (2014). Kesihatan dan</p><p>keselamatan makanan: Kesedaran pengguna dan peruntukan perundangan.</p><p>Diperoleh pada Mac 12, 2017 daripada http://jurnalkanun.dbp.my/wordpre</p><p>ss/wpcontent/uploads/2014/11/5Kepenggun aan.pdf</p><p></p><p>Siti Khalilah Basarud-din, Azizi Abu Bakar & Ram Al-Jaffri Saad (2017). Pengaruh</p><p>faktor agama dalam mempengaruhi gelagat kepatuhan pensijilan halal</p><p>Malaysia dalam kalangan usahawan Muslim. Journal of Islamic, Social,</p><p>Economics and Development, 2, 94-100.</p><p></p><p>SME Corp Malaysia (2016). Usahawan Bumiputera. Diperoleh pada Mei 25,</p><p>2017 daripada http://www.smecorp.gov.my/index.php/my/</p><p></p><p>Suhaila Nadzri, Suhaily Md Shamsudin & Muhammad Firdaus Muhammad Sabri</p><p>(2014). Faktor-faktor penyumbang kepada kejayaan dan kegagalan</p><p>Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Bumiputera di Malaysia. EProceedings</p><p>of The Conference on Management and Muamalah.</p><p></p><p>Suraiya Ishak et. al (2015). Penelitian tingkah laku inovasi firma makanan halal kecil</p><p>di Malaysia: Satu analisis tentatif. Malaysian Journal of Society and Space, 2,</p><p>64-76</p><p></p><p>Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, 2017. Internet Users Survey</p><p>2017 Statistical Brief Number Twenty-One diperoleh pada Nov 11, 2018</p><p>daripada https://www.skmm.gov.my/skmmgovmy/media/General/pdf/</p><p>MCMC-InternetUsers- Survey-2017_v2.pdf</p><p></p><p>Unit Peneraju Agenda Bumiputera (2015). Laporan Pencapaian 2015. diperoleh pada</p><p>Ogos 4, 2019 daripada file:///C:/Users/ACER/Downloads/</p><p>pemerkasaan_ekonomi_2015.pdf</p><p></p><p>Utusan Online (2010). Tingkat iklan di akhbar Melayu diperoleh pada Nov 11, 2018</p><p>daripada http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0131&pub</p><p>=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_07.htm</p><p></p><p>Wawarah Saidpudin et. al (2015). Pensijilan halal di rantau Asia: Malaysia, Brunei,</p><p>Indonesia dan Thailand. World Academic and Research Congress 2015</p><p>(World-AR 2015).</p><p></p><p>William J. Gibson & Andrew Brown (2009) Working with data qualitative. SAGE</p><p>Publications Ltd: London.</p><p></p><p>World Halal Conference 2018, diperoleh pada Nov 20, 2018 daripada</p><p>http://whc.hdcglobal.com/</p><p></p><p>Yusuf al-Qaradhawi (2014). Halal & haram dalam Islam. (terj. Zulkifli Mohamad al-</p><p>Bakri). Negeri Sembilan: Pustaka Cahaya Kasturi Sdn Bhd. (Karya asli</p><p>diterbitkan 1926).</p><p></p><p>Zafir Mohd Makhbul & Fazilah Mohamad Hasun. (2003). Menjadi Usahawan.</p><p>Bentong, Pahang Darul Makmur: PTS Publication & Distributor Sdn. Bhd</p><p></p><p>Zaimah et. al (2014). Malaysia sebagai pusat halal global: Satu penemuan awal</p><p>mengenai persepsi halal dalam kalangan pengguna di Malaysia. Malaysian</p><p>Journal of Society and Space, 6, 48-56.</p><p></p><p>Zainaba C.P. Veeravu (2010). Peranan JAKIM dalam pengesahan produk halal dan</p><p>kepentingannya kepada pengguna Islam. Universiti Kebangsaan Malaysia:</p><p>Tesis Sarjana. (tidak diterbitkan).</p><p></p><p>Zainal Abidin Abdul Wahid et al. (1996) Malaysia: Warisan dan Perkembangan</p><p>(Edisi Kedua). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.</p><p></p><p>Zakaria Othman (2015). Kesan dan kepentingan sijil halal Malaysia terhadap Indusri</p><p>Kecil Sederhana Negara. Dalam Konvensyen Kebangsaan Keusahawanan</p><p>Islam Universiti Sains Islam Malaysia (m.s. 82-96). Negeri Sembilan: USIM</p><p>PRESS.</p>