Tahap Pengetahuan Pedagogi Isi Kandungan dalam kalangan guru sains komputer di negeri Perak - Kumaraveloo Terpari@Thirupathy (2022)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti tahap Pengetahuan Pedagogi Isi Kandungan (PCK) bagi guru Sains Komputer. Pengetahuan Pedagogi Isi Kandungan adalah hubungan diantara Pengetahuan Pedagogi (PK) dan Pengetahuan Isi Kandungan (CK). Model yang digunakan adalah berasaskan kepada model PCK Shulman. Rekabentuk kuantitatif yang digunakan dalam kajian ini adalah kaedah tinjauan. Seramai 78 orang guru Sains Komputer dipilih secara rawak dari 62 buah sekolah. Instrumen soalan selidik yang telah disahkan oleh lima orang pakar telah diedarkan dalam talian yang mengandungi 50 item dan mempunyai nilai kebolehpercayaan Alpha Cronbach, = .98. Data kajian ini dianalisis menggunakan statistik deskriptif dan inferensi yang melibatkan ujian Anova,Ujian-t dan juga Korelasi Pearson. Hasil kajian menunjukkan tahap Pengetahuan Pedagogi (M = 3.78, SP = .68), tahap Pengetahuan Isi Kandungan (M = 3.96, SP = .82) dan tahap Pengetahuan Pedagogi Isi Kandungan (M = 3.75, SP = .67) guru Sains Komputer pada tahap tinggi. Hasil ujian statistik inferensi menunjukkan tidak ada perbezaan signifikan antara PCK, CK, dan PK dengan jantina dan pengalaman. Namun begitu terdapat hubungan positif dan kuat antara PK dengan PCK (r = .84) dan CK dengan PCK (r = .80). Kesimpulannya, dapatan menunjukkan bahawa tahap pengetahuan pedagogi isi kandungan dalam kalangan guru Sains Komputer berada pada tahap yang tinggi. Implikasi kajian ini dapat menyokong guru Sains Komputer untuk penguasaan pedagogi isi kandungan dalam pendidikan abad ke- 21.