Aplikasi teknik Peppers Ghost dalam diorama panggung Mak Yong Kelantan - Ahmad Alif Ashraf Mohd Rozali (2023)
Penciptaan ini menghasilkan pengaplikasian teknik Peppers Ghost ke dalam diorama panggung Mak Yong Kelantan. Bagi kajian ini telah dibina sebuah diorama panggung Mak Yong Kelantan yang berukuran 3.5x4 kaki dimana binaanya dari saiz sebenar panggung tradisional Mak Yong Kelantan iaitu 14x16 kaki dan juga di dalam diorama panggung tersebut diaplikasikan teknkik Peppers Ghost untuk mewujudkan figura tarian Mengadap Rebab. Kajian ini telah dijalankan di Kampung Gabus, Pasir Mas iaitu tempat tinggal informan panggung Mak Yong dan juga tempat kesenian Mak Yong dijalankan. Kajian ini dijalankan supaya generasi kini peka dengan bentuk panggung Mak Yong Kelantan dan pengaplikasian teknik Peppers Ghost. Juga untuk memudahkan para pemain Mak Yong agar tidak perlu hadir ke panggung bagi membuat persembahan kerana figura mereka mampu diwujudkan dengan menggunapakai aplikasi teknik Peppers Ghosts sahaja dan juga dengan projek karya ini untuk pengkaji menerangkan sinografi merupakan sebuah proses untuk penghasilan sesebuah produksi. Dengan kajian ini pengkaji menekankan aspek tradisional dan teknologi dapat bergabung untuk pelestarian yang berterusan dan memberi impak positif pada generasi akan datang. Jadi kajian lapangan secara terperinci telah dilakukan, dimana data data dikumpul berdasarkan temu bual separa berstruktur dan menggunakan kaedah pemerhatian Participant Observation yang melibatkan informan panggung Mak Yong Kelantan. Temu bual direkod secara bertulis, rakaman audio, video dan gambar. Pengkaji mengunakan teori Grounded Theory untuk kajian ini dan juga dilakukan analisis bersama penelitian pustaka sebagai proses pengkaryaan. Fokus analisis kajian ialah mengenai proses pembuatan, rekabentuk dan struktur bagaimana diorama panggung dibina dan aplikasi teknik Peppers Ghost berfungsi. Dengan dapatan kajian ini dapat mengisi kelopongan, menambah ilmu pengetahuan dalam kesenian diorama panggung Mak Yong Kelantan juga aplikasi teknik Peppers Ghost dan secara langsung dapat mendalami lebih lagi dalam memperluaskan kajian atau penelitian yang akan datang.