Wanita dalam novel A. Samad Said - Rosnah Baharudin (1995)
"Kajian terhadap kedudukan dan peranan dan wanita dalam 9 buah novel iaitu: Adik datang, Di hadapan pulau, Keledang, Sungai mengalir lesu, Salina, Ke mana terbangnya, Langit petang, Daerah Zeni dan Hujan pagi".